Studiu: Celibatul ar trebui considerat factor de risc pentru boli cardiovasculare

371

Un metastudiu care a analizat datele a mai bine de 2 milioane de oameni a dus la concluzia că persoanele care nu au fost niciodată căsătorite sau care au divorţat sau au devenit văduve au un procent de risc de a dezvolta boli cardiovasculare cu 42% mai mare faţă de persoanele căsătorite.

Studiile analizate în această cercetare au fost publicate între 1963 și 2015 și includ persoane între 42 și 77 de ani din Europa, America de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. Divorţul a fost asociat cu o creștere de 33% a riscului de deces din cauza bolilor coronariene și cu o dublare a riscului de deces în urma unui atac cerebral, comparativ cu persoanele căsătorite.

Cu toate acestea, statutul marital nu este cel mai bun sau important predictor al bolilor de inimă, ci factori precum vârsta, sexul, tensiunea arterială, nivelul de colesterol rău, diabetul și fumatul sunt responsabili pentru 80% din cazurile de boli cardiovasculare. Mariajul este mai mult un factor de protecţie, care poate acţiona în diverse moduri. Persoanele căsătorite tind să aibă o stabilitate financiară mai bună, să meargă mai des la controale medicale, să observe din timp simptome ale unor boli și, nu în ultimul rând, să ofere sprijin fizic și psihologic în recuperare.

„O întreagă serie de procese psihosociale și factori culturali, personali, de comportament pot crea, suprima sau amplifica diferenţe biologice în bolile cardiovasculare”, scriu cercetătorii. Iar, indiferent de statutul marital, oamenii își pot reduce riscul de a dezvolta asemenea afecţiuni adoptând o alimentaţie sănătoasă, cu activitate fizică regulată și renunţând la fumat, spun tot ei. „Mesajul important este să se evalueze circumstanţele sociale ale pacienţilor, inclusiv statutul marital, și să se ia în considerare nevoia unui sprijin apropiat ca parte a unui management holistic al bolii”, conchide studiul.

Concluzia cercetătorilor nu este nouă și ar trebui completată de rezultatele studiilor anterioare, care arată că mai degrabă calitatea relaţiilor contează, nu doar statutul marital. Nu orice relaţie între soţi are efecte benefice asupra stării de sănătate, ci doar o relaţie de dragoste bazată pe sprijin din partea partenerului aduce beneficii la propriu pentru inimă, sugerează experţii de la Universitatea din Utah.

În studiul realizat de aceștia, doar 30% dintre participanţi au beneficiat de sprijinul necesar atunci când au avut nevoie, restul, de 70%, având parte de o atitudine ambivalentă din partea partenerului de viaţă, când pozitivă, când supărătoare. Cercetătorii au descoperit că gradul de calcificare a arterelor a fost mult mai mare în rândul persoanelor implicate într-o relaţie în care ambii parteneri sunt ambivalenţi. În cazul cuplurilor în care doar unul dintre parteneri este caracterizat de ambivalenţă, experţii au observat o reducere „semnificativă” a pericolului de calcificare a arterelor.

„Constatările sugerează că acele cupluri care au opinii ambivalente unul faţă de celălalt interacţionează sau procesează informaţiile legate de relaţie în moduri care cresc nivelul de stres sau subminează potenţialul de sprijin în relaţie. Acest lucru ar putea influenţa riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare”, a explicat autorul studiului, Bert Uchino, atrăgând totuși atenţia asupra faptului că este nevoie de studii ulterioare pentru a demonstra o legătură de cauzalitate între sprijinul oferit de partener și riscul de calcificare a arterelor coronare.