Esenţiale azi, 22 august

99

Cetăţean român suspectat de legături cu reţele teroriste

Cetăţean român, suspectat de legături cu reţele teroriste

Trei persoane, dintre care un cetăţean român, sunt suspectaţi că ar avea legături cu grupări teroriste islamiste și sunt cercetaţi în stare de libertate în Italia. Tinerii, cu vârste între 25 și 29 de ani, sunt cercetaţi și pentru trafic de droguri. Investigaţia a fost preluată de Divizia Investigaţii Generale şi Operaţiuni Speciale (DIGOS), iar oficialii încearcă să afle dacă cei trei suspecţi au contacte cu militanţi islamiști. Autorităţile au găsit droguri, telefoane mobile, o carte despre Osama Ben Laden, fostul lider al reţelei teroriste Al-Qaida, şi un exemplar al Coranului într-o mașină abandonată de aceștia în apropiere de Florenţa.

Liviu Dragnea: Mitingul din 10 august, o tentativă de lovitură de stat

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că manifestaţiile antiguvernamentale din 10 august din Piaţa Victoriei au fost o tentativă de lovitură de stat eșuată și și-a exprimat convingerea că mitingul a fost o „organizare paramilitară foarte bine pusă la punct”. În plus, Dragnea a subliniat că Jandarmeria a acţionat legal prin intervenţia avută în scopul restabilirii ordinii în momentul în care au izbucnit violenţele. Potrivit liderului PSD, mişcările de stradă și asociaţiile care protestează faţă de măsurile Guvernului sunt finanţate de multinaţionale, care își îndeamnă angajaţii să iasă la protest, deoarece au anumite interese economice.

Probleme pentru fostul avocat al lui Donald Trump

Fostul avocat personal al preşedintelui SUA, Michael Cohen, a pledat vinovat, marţi, în timpul unui proces din New York privind mai multe acuzaţii financiare. Cohen a recunoscut și că a contribuit ilegal la bugetul de campanie a lui Donald Trump.

Declaraţia lui Cohen a venit la scurt timp după ce Curtea Federală din Virginia l-a condamnat pe fostul şef de campanie al președintelui american, Paul Manafort, găsit vinovat de opt acuzaţii de fraudă fiscală şi bancară şi de nedivulgarea conturilor din trei bănci străine.

Venezuela, paralizată de lansarea bolivarului suveran

Președintele Nicolas Maduro a lansat luni noile bancnote, reevaluând și redenumind vechea monedă. Astfel, moneda nou-introdusă are cu cinci zerouri mai puţin și se numește bolivarul suveran.

Marţi, mii de întreprinderi s-au închis pentru a se adapta la bolivarul suveran. Confuzia domnește în ţară, dar președintele Maduro a declarat că măsura adoptată va fi salvatorul economiei și va contribui pozitiv la reducerea hiperinflaţiei. Oamenii totuși își manifestă neîncrederea și sunt îngrijoraţi pentru viitor, punând o presiune și mai mare asupra ţărilor vecine, care se luptă să facă faţă exodului a milioane de venezueleni.

Cutremur în Venezuela

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter s-a produs marţi în nordul Venezuelei.

Serviciul de monitorizare geologică din SUA a anunţat că mişcarea seismică a avut loc la 123,11 km sub suprafaţa scoarţei terestre. Centrul american pentru tsunami în Pacific a apreciat că există probabilitatea de a se declanșa mai multe tsunamiuri de intensitate redusă de-a lungul coastei de nord a Venezuelei, în apropierea epicentrului. În urma seismului nu au fost înregistrate victime.

Facebook introduce scorul de încredere

Facebook a confirmat că a început să îi noteze pe unii dintre utilizatori săi pe o scală a încrederii.

Compania susţine că măsura a fost adoptată pentru a ajuta la gestionarea rapoartelor de știri false de pe platformă, dar a refuzat să dezvăluie modul în care scorul este calculat sau limitele de utilizare a acestuia. „Motivul pentru care facem acest lucru este să ne asigurăm că lupta noastră împotriva dezinformării este cât mai eficientă posibil”, susţine compania.

Canada: Schimbarea regulilor cu privire la reîntregirea familiilor

Canada oprește loteria pentru părinţii sau bunicii străini care optează pentru reîntregirea familiei și vor să locuiască alături de copiii stabiliţi în această ţară. Oficialii au luat hotărârea de a reveni la politica anterioară, „primul venit, primul servit”. Începând cu anul viitor, numărul imigranţilor ce vor fi admişi prin programul de reunificare familială va fi de 20.000, adică dublu faţă de prezent.

Facebook intervine în campaniile de dezinformare

Reprezentanţi ai reţelei de socializare Facebook au informat că au stopat operaţiuni de manipulare de mare amploare, iniţiate de Iran și de Rusia și care aveau drept ţintă America Latină, Statele Unite şi Orientul Mijlociu. Este vorba despre campanii distincte fără vreo legătură între ele. Astfel, Facebook a eliminat 652 de pagini, grupuri și conturi care aveau legături politice cu Iranul și cu Rusia, pentru „comportament neautentic coordonat”, care includea distribuirea de materiale politice.

Coreea de Nord îşi continuă activităţile nucleare

Potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), regimul comunist de la Phenian îşi continuă activităţile nucleare în ciuda denuclearizării promise în primăvara acestui an.

În raport se arată că Phenianul continuă să extragă şi să concentreze uraniu la instalaţia de la Pyongsan şi că nu a oprit lucrările de construcţie a unui reactor cu apă uşoară, iar reactorul experimental de la Yongbyon îşi continuă ciclul operaţional început în decembrie 2015.

Yukiya Amano, directorul general al AIEA, a declarat că aceste activităţi, care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, sunt „profund regretabile” şi „extrem de îngrijorătoare”. Cu toate acestea, Departamentul de Stat american oferă asigurări că discuţiile cu Phenianul „merg în direcţia bună”.

Ungaria: Solicitanţilor de azil li se refuză dreptul la alimente

Începând cu luna august, autorităţile maghiare au oprit distribuirea produselor alimentare către unii dintre solicitanţii de azil din zonele de tranzit de la frontiera cu Serbia, a declarat Human Rights Watch. Ar trebui să li se asigure imediat tuturor solicitanţilor de azil aflaţi în custodie alimente suficiente și adecvate, în conformitate cu obligaţiile legale ale guvernului. Potrivit Human Rights Watch, „această ignorare a bunăstării oamenilor este o mișcare cinică pentru a forţa oamenii să renunţe la cererile lor de azil și să părăsească Ungaria”.