Esenţiale azi, 23 august

57

Pesta porcină continuă să facă ravagii

În 156 de localităţi din 10 judeţe s-au înregistrat 725 de focare de pestă porcină, a informat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Au fost sacrificate aproximativ 120.000 de animale din gospodării și din opt ferme. Sud-estul ţării este zona care se confruntă cu cele mai mari probleme, aici fiind afectate șapte judeţe. Animalele contaminate trebuie sacrificate, iar proprietarii urmează să fie despăgubiţi de stat.

România, campioană mondială la robotică

Echipa de robotică RobotX Hunedoara s-a întors cu cinci medalii de aur și cu Premiul Einstein de la Olimpiada FIRST Global Challenge 2018, din Mexic. Echipa ţării noastre a obţinut cel mai mare punctaj, reuşind să construiască cel mai bun robot în cadrul competiţiei, la care au concurat echipe din 175 de ţări.

Rusia, ample exerciţii militare

Forţele armate din estul Rusiei se pregătesc pentru cele mai ample exerciţii din ultimii 40 de ani, manevre în care vor fi implicate şi China şi Mongolia. Rusia este pe cale să ofere în următoarele două luni o adevărată demonstraţie de forţă militară în Siberia. Ministrul apărării, generalul Serghei Şoigu, a declarat că aceste manevre militare vor avea o dimensiune „fără precedent atât în ceea ce priveşte teritoriul de desfăşurare, cât şi în ceea ce priveşte numărul trupelor implicate”.

Putin avertizează cu privire la sistemele antibalistice

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că Rusia este nevoită să ia măsuri cu privire la extinderea infrastructurii militare NATO prin instalarea unor sisteme de rachete în ţări vecine. În cadrul sistemului antirachetă, elemente antibalistice americane sunt instalate în România și urmează să fie amplasate şi în Polonia. Cu toate acestea, SUA și NATO susţin că amplasarea sistemelor antirachetă din Europa nu vizează Rusia, ci contracararea ameninţărilor balistice din Iran, iar sistemul din Coreea de Sud are în vedere ameninţarea nord-coreeană.

Guvernul Bulgariei, iniţiativă pentru intrarea în zona euro

Guvernul bulgar a aprobat miercuri un plan de acţiune pentru aderarea la uniunea bancară a UE până la sfârşitul lunii iunie 2019. În sensul acesta, Sofia trebuie să îşi îmbunătăţească supravegherea sectorului financiar nonbancar, inclusiv fondurile de pensii şi firmele de asigurare, dar şi să combată mai eficient spălarea banilor. Cu o rată a inflaţiei scăzută, surplus bugetar şi o datorie publică mică, Bulgaria îndeplineşte criteriile nominale pentru adoptarea monedei euro.

Măsuri drastice de securitate în școlile americane

Deși în 94% dintre școlile americane accesul este restricţionat în interiorul clădirii și al sălilor de curs în timpul orelor, ca măsură de securitate, iar în 81% din școli există camere de spraveghere, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a preveni incidente care pot pune în pericol viaţa elevilor și a personalului. Așadar, autorităţile iau în considerare să introducă măsuri mai drastice și mai eficiente, precum instalarea detectoarelor de metale, introducerea tehnologiei de recunoaștere facială, dadddddddr și înarmarea profesorilor. Până acum, oficialii au hotărât să acorde fonduri substanţiale pentru implementarea de programe educaţionale cu rol în aprofundarea relaţiilor dintre profesori și elevi.

Congo aprobă tratamente experimentale pentru Ebola

Republica Democrată Congo a aprobat încă patru tratamente experimentale împotriva virusului Ebola, în timp ce se luptă să elimine încă un focar al acestuia. Autorităţile sanitare au început săptămâna trecută administrarea tratamentului mAb114, conceput în Statele Unite. Este pentru prima dată când un astfel de tratament este folosit într-un focar activ. Deși focarul a continuat să crească, cei zece pacienţi cărora le-a fost administrat medicamentul au prezentat o evoluţie pozitivă.

Coreea de Nord a oprit destructurarea unui sit de lansare de rachete

Organizaţia 38 North a informat că Phenianul a stopat procesul de dezasamblare a unui centru de testare a rachetelor balistice, Sohae, imaginile înregistrate prin satelit indicând că de la începutul lunii nu s-a înregistrat „nicio activitate semnificativă de dezmembrare”. Instalaţiile de la Sohae au fost utilizate de Coreea de Nord pentru a testa rachete în scopul plasării de sateliţi pe orbită. Însă rachetele pot fi folosite pentru a lansa și alte încărcături, chiar și focoase nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat luni un raport care susţine că nu s-a găsit niciun indiciu privitor la încetarea activităţilor nucleare a Coreei de Nord.

Iranul ameninţă SUA

Clericul iranian Ahmad Khatami a avertizat miercuri că Statele Unite și Israelul vor fi luate ca ţintă dacă SUA va ataca Iranul, după ce consilierul de securitate al președintelui Donald Trump a declarat că Washingtonul ar putea exercita o presiune maximă asupra Teheranului, care să depășească sancţiunile economice. Iranul nu a precizat ce forţe ar fi mobilizate într-un astfel de atac, însă a avertizat deja că va lovi orașe israeliene cu rachetele sale.

Venezuelenii încearcă să ajungă în Peru

Un număr de 250 de venezueleni au intrat ilegal în Ecuador, alăturându-se zecilor de mii de oameni care au fugit de criza economică masivă din Venezuela, cu câteva zile înainte ca guvernul din Peru să-și înăsprească condiţiile de imigraţie. Anul acesta, 423.000 de venezueleni au intrat în Ecuador, mulţi planificând să-și continue drumul spre sud pentru a-și găsi locuri de muncă în Peru. Alarmaţi de fluxul mare de oameni, oficialii din Ecuador au adoptat sâmbătă norme care impun venezuelenilor să prezinte pașapoarte, în locul cărţilor de identitate naţionale. Peru va face același lucru începând de sâmbătă.

Talibanii afgani merg la Moscova

Talibanii au declarat că vor trimite membri de rang înalt în Rusia pentru discuţiile de pace din Afganistan, după ce iniţial guvernul afgan a refuzat să participe la o astfel de conferinţă.

Rusia a invitat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, la discuţiile care se vor desfășura la Moscova pe 4 septembrie, dar Washingtonul și Afganistanul au anunţat că nu vor participa.

Apă descoperită pe suprafaţa Lunii

Oamenii de ştiinţă de la NASA au informat că au dovezi că ar exista apă îngheţată pe suprafaţa Lunii. Potrivit unui raport publicat marţi în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, au fost indentificate trei zone în care există apă îngheţată pe suprafaţa lunară, dispuse la ambii poli ai Lunii. La polul sudic, cea mai mare parte a gheţii este concentrată în cratere, în timp ce la polul nordic este dispusă pe o suprafaţă mai largă.