Esenţiale azi, 23 mai

86

Mark Zuckerberg își cere scuze în Parlamentul European

Mark Zuckerberg, cofondatorul reţelei de socializare Facebook, a fost audiat marţi în Parlamentul European în urma scandalului privind utilizarea datelor personale a 87 de milioane de utilizatori ai Facebook de către firma de consultanţă politică Cambridge Analytica.

Audierea a avut loc cu trei zile înainte de intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecţia datelor. În cadrul audierii, la care a participat și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, liderii grupurilor politice ale Parlamentului, dar și președintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Claude Moraes, Zuckerberg și-a cerut scuze pentru că Facebook nu a luat măsuri pentru contracararea ingerinţelor în alegeri, difuzării de ştiri false şi utilizării ilegale a datelor personale.

„A devenit clar în ultimii ani că nu am făcut suficient pentru a împiedica folosirea în scop negativ a instrumentelor pe care le-am construit”, a declarat miliardarul, care a evidenţiat angajamentul Facebook faţă de Europa, explicând că va avea 10.000 de angajaţi pe continent.

În urma scandalului utilizării datelor de către firma de consultanţă Cambridge Analytica, Facebook a suspendat peste 200 de aplicaţii online şi investighează dacă entităţi terţe au acces la informaţii private.

Suedia își învaţă cetăţenii să se pregătească de război

Guvernul suedez a actualizat o versiune a unei broșuri de 20 de pagini intitulată „Pentru cazuri de criză sau război”, prin intermediul căreia își instruiește cetăţenii să se pregătească pentru eventualitatea unui conflict militar.

Pliantul conţine sfaturi și instrucţiuni pentru localizarea buncărelor, pentru asigurarea necesităţilor de bază, cum ar fi alimente, apă curată și căldură. Versiuni ale pliantului au mai fost publicate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în timpul Războiului Rece.

În ultimii ani, guvernul suedez a manifestat o preocupare mai mare în domeniul militar. A ordonat o revizuire a adăposturilor de război nuclear de pe insula Gotland, unde a stabilit trupe permanente pentru a se pregăti pentru un atac potenţial.

A reintrodus, de asemenea, recrutarea militară atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei, pe fondul preocupărilor legate de intensificarea acţiunii militare în regiunea baltică.

Masacru în Myanmar

Militanţii musulmani ai grupului etnic rohingya din Myanmar au ucis zeci de civili hinduși în timpul atacurilor din august anul trecut. Acesta este rezultatul unei anchete efectuate de Amnesty International.

Peste 99 de persoane au fost ucise de către un grup local numit Armata de Salvare Rahingya (Arsa). Crimele au venit în primele zile ale unei revolte împotriva forţelor birmaneze, care sunt, de asemenea, acuzate de atrocităţi. „Într-un mod brutal și lipsit de sens, membrii Arsa au capturat zeci de femei, bărbaţi și copii hinduși și i-au terorizat înainte de a-i sacrifica”, se arată în raport.

În luna septembrie, în timp ce la nivel internaţional creșteau procupările faţă de migraţia membrilor rohingya în Bangladesh, guvernul din Nay Pyi Taw a anunţat că a descoperit un mormânt comun.

Amnesty International a declarat că trupurile a 45 de persoane au fost descoperite în patru gropi comune la sfârșitul lunii septembrie. Nu au fost găsite rămășiţele celorlalte victime.

Din august 2017, aproape 700.000 de membri rohingya, dar și alţi civili au emigrat pe fondul violenţelor din zonă.

Medicamente esenţiale urmează să dispară de pe piaţă

Medicamente ieftine, dar esenţiale în tratarea cancerului, a afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale riscă să fie scoase din producţie în perioada imediat următoare ca urmare a taxei clawback, aplicată „în mod uniform” atât medicamentelor scumpe, cât şi celor ieftine, a avertizat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de Fondul Naţional de Asigurări.

Printre medicamentele cu risc major de a scădea sub limita profitabilităţii şi de a dispărea de pe piaţă se numără Tamoxifenul (tumori de sân), Bleomicina (leucemie, afecţiuni hematologice), Fluorouracil (cancer), Cisplatin (cancer), Flutamida (cancer), Memantine (demenţă), Gentamicinum (infecţii germeni rezistenţi intraspitaliceşti), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficienţă cardiacă), Furosemid (insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică), Ranitidină (afecţiuni gastrointestinale), Indapamida (afecţiuni cardiovasculare), notează Digi24.

Gunoaiele, peste tot în București

Locuitorii Bucureștiului sunt printre cei mai nemulţumiţi de curăţenia orașului, ceea ce ne clasează pe poziţia a patra într-un top Eurostat, care cuprinde peste 100 de orașe. Astfel, înaintea noastră ar fi doar Roma, unde 91% dintre locuitori se plâng de mizeria din oraș, următoarele fiind Bratislava și Sofia. La polul opus, cu un nivel de curăţenie ridicat este Luxembourg și Viena.

Două treimi dintre locuitorii Bucureștiului consideră că este prea multă mizerie în oraș.

Anual, în Bucureşti se colectează în jur de 600.000 de tone de deşeuri, iar dintre acestea doar 7% se reciclează. În momentul de faţă, Capitala nu are un sistem unitar de colectare separată a deşeurilor, iar puţinele pubele care mai existau pe străzi pare că au dispărut”, informează Digi24.

Suicidul la copiii din SUA

Rata suicidului infantil în SUA este de două ori mai mare la copiii afro-americani comparativ cu cea înregistrată la copiii caucazieni, au arătat cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul JAMA Pediatrics.

Studiul a avut la bază date aferente intervalului 2001-2015, s-a concentrat pe grupul de vârstă 5-12 ani, iar rezultatele au fost observate atât la băieţi, cât și la fete. Actualmente, suicidul este una dintre principalele cauze de deces la copii și adolescenţi în Statele Unite.

Deși studiul nu a putut oferi un context cultural pentru diferenţa rasială între ratele de sinucidere, psihiatrul Samoon Ahmad consideră că o serie de motive ar putea explica disparitatea.

Pentru mine, intervalul de 5-12 ani este mai mult legat de problemele de dezvoltare și de posibila lipsă de conectare cu familia.(…) Părinţii au tendinţa să creadă că copiii lor sunt prea mici pentru a experimenta stări anxioase și ignoră să discute despre aceste probleme cu ei. Părinţii au tendinţa să considere astfel de subiecte prea traumatizante pentru copii și astfel le evită”, a explicat Ahmad.

De asemenea, prea mult timp petrecut în faţa telefoanelor mobile, a tabletelor, pe reţelele de socializare a determinat o accentuare a tendinţei de izolare în rândul copiilor, care preferă timpul petrecut altfel decât în compania altor copii sau a familiei.

De ce apare leucemia la copii

După ce a studiat date adunate timp de 30 de ani, profesorul Mel Greaves, cercetător la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, a ajuns la concluzia, publicată în jurnalul Nature, că expunerea timpurie la microbi i-ar putea proteja pe copii de leucemie.

Conform studiului lui Graves, sistemul imunitar poate dezvolta cancer dacă nu este expus de la vârste fragede la microbi, apariţia maladiei la copii fiind asociată cu o predispoziţie genetică și cu un mediu steril.

Autorii studiului susţin că mulţi copii care și-au petrecut primul an de viaţă în condiţii „sterile”, evitând contactele cu colegii și locurile publice, sunt mai predispuși bolii. În același timp, această boală este mult mai rară la copiii care merg la grădiniţă, a subliniat cercetătorul, care a observat de asemenea că leucemia este mai frecventă în societăţile relativ bogate, în care copiii sunt mai puţin susceptibili la diferite boli, iar sistemul imunitar nu primește un „antrenament” adecvat.

Arhiepiscopul australian Philip Wilson, condamnat pentru abuzuri sexuale

O curte de justiţie din Australia l-a găsit vinovat pe arhiepiscopul australian Philip Wilson, un înalt prelat al Bisericii Catolice, pentru că a protejat un preot care a abuzat sexual mai mulţi copii în 1970.

Arhiepiscopul a fost găsit vinovat de faptul că a acoperit abuzul sexual al unui preot pedofil asupra unui băiat de altar în statul australian Noua Galie de Sud. Wilson a negat în timpul procesului că unele victime i-ar fi mărturisit că au fost abuzate. Totuși, una dintre victimele sale, fostul băiat de altar Peter Creigh, a declarat Curţii că i-a descris abuzul în detaliu lui Wilson, în 1976, la cinci ani după ce a avut loc.

Arhiepiscopul, care este prelatul cu cea mai înaltă poziţie în Biserica Catolică condamnat pentru o astfel de infracţiune, va primi sentinţa în iunie şi ar putea fi condamnat la o pedeapsă de maximum 2 ani de închisoare.