Amazon provoacă neliniște cu programul de recunoaștere facială

119

Decizia Amazonului de a vinde poliţiei un instrument puternic de recunoaștere facială, numit Rekognition, a stârnit reacţii negative.

Reprezentanţii Uniunii Libertăţilor Civile din Nordul Californiei sunt nemulţumiţi de faptul că Amazon a început să pună la dispoziţia autorităţilor acest program și susţin că utilizarea aplicaţiei care poate identifica și urmări oamenii în timp real, indiferent dacă sunt implicaţi sau nu în activităţi ilegale, pregătește dumul pentru încălcarea drepturilor și libertăţilor individuale.

Unele departamente ale poliţiei americane au politici care interzic utilizarea recunoașterii faciale în timp real în videoclipurile cu camere video. Dincolo de aceasta, nu este clar cât de multe agenţii de aplicare a legii au achiziţionat instrumentul de la lansarea sa, la sfârșitul anului 2016, sau de la actualizarea din toamna trecută, când Amazon a adăugat funcţii noi care permit identificarea oamenilor în videoclipuri, dar și urmărirea mișcării indivizilor aproape instantaneu.

„Oamenii ar trebui să fie liberi să meargă pe stradă fără a fi urmăriţi de guvern. (…) Recunoașterea facială (…) ameninţă această libertate”, au declarat marţi, într-o scrisoare deschisă, reprezentanţi ai grupurilor pentru drepturi civile.

Cele 41 de grupuri și organizaţii care au semnat scrisoarea, printre care se numără ACLU, Fundaţia Electronic Frontier, Fundaţia pentru Libertatea Presei și Human Rights Watch, susţin că tehnica este o cale care „pregătește o formă de abuz a guvernelor”.

Amazon furnizează tehnologia Rekognition, dar și servicii de consultanţă. Organizaţiile care luptă pentru respectarea drepturilor și libertăţilor civile și-au manifestat nemulţumirea pentru că tehnologia a fost preluată de autorităţi fără nicio consultare publică și cer stoparea vânzării acestui produs poliţiei, deoarece ar duce la întărirea supravegherii comunităţilor vulnerabile.

Răspunsul celor de la Amazon nu reușește nici pe departe să liniștească toate îngrijorările. „Amazon le cere clienţilor sistemului Rekognition să se supună legilor și să fie responsabili atunci când utilizează funcţia de recunoaștere facială. Când vom constata că un client abuzează de instrumentul de recunoaștere facială, îi vom suspenda accesul la serviciile noastre”, a declarat purtătoarea de cuvânt a companiei, Nina Lindsey.

Tehnologia de recunoaștere facială prezintă multe utilităţi practice. Au existat clienţi care au folosit programul pentru reperarea persoanelor răpite, iar în parcurile de distracţie de asemenea s-au găsit copii pierduţi, a mai precizat reprezentanta Amazon.

Totuși, „acest lucru ridică întrebări foarte serioase despre capacitatea de a rămâne anonim în spaţiile publice”, a declarat Clare Garvie, profesor la Centrul pentru Confidenţialitate și Tehnologie al Universităţii Georgetown.