Esenţiale azi, 24 octombrie

86

Peste un milion de români apţi de muncă sunt șomeri

Cu toate că mai mult de un milion de români sunt apţi de muncă, aceștia preferă totuși să nu fie implicaţi în niciun fel de activitate economică, în condiţiile în care în următorii trei ani România ar avea nevoie de un milion de angajaţi pentru ca obiectivele de creștere economică pe termen lung să nu fie afectate. Experţii spun că soluţia ar fi schimbarea sistemului de educaţie.

România are 16.000 de milionari

România are mai mulţi bogaţi decât Ungaria, numărul milionarilor fiind de 16.000, din cei 443.000 cei mai bogaţi oameni din lume, arată raportul „Global Wealth 2018” al Credit Suisse. La polul opus, 62% din cetăţenii României au o avere mai mică de 10.000 de dolari (valoare în care intră şi proprietăţile imobile), în timp ce 35,4% au o avere între 10.000 şi 100.000 de dolari. În Ungaria, numai 38,4% dintre adulţi au o avere totală mai mică de 10.000 de dolari.

Ample manevre NATO în Norvegia

Joi se vor lansa în Norvegia cele mai ample manevre militare NATO de la încheierea Războiului Rece, operaţiune ce nu este pe placul Rusiei. Exerciţiul Trident Juncture 18, care se va desfășura până la 7 noiembrie, vizează antrenarea Alianţei Nord-Atlantice pentru a interveni în salvarea unuia dintre membrii săi. Exerciţiul militar se desfășoară în condiţiile în care avioanele de luptă ruse sunt surprinse tot mai des de forţele NATO în proximitatea spaţiului aerian al României, membru al Alianţei.

Și Rusia a efectuat cele mai ample manevre militare din istoria sa în septembrie, în Extremul Orient.

Trump despre cazul Khashoggi

Președintele american, Donald Trump, consideră că modul în care au gestionat saudiţii moartea jurnalistului Jamal Khashoggi este una dintre „cele mai proaste mușamalizări din istoria mușamalizărilor. Un fiasco total”. Liderul american le-a spus reporterilor de la Casa Albă că cei implicaţi în această operaţiune „au avut o idee originală foarte rea”, care a fost „executată foarte prost”. Și președintele turc, Recep Tayp Erdogan, a respins încercările saudite de a cataloga moartea jurnalistului drept o operaţiune a unor agenţi necinstiţi și a cerut Riadului să caute „de sus în jos” pentru a găsi vinovaţii.

Cu toate acestea, prinţul Mohammed bin Salman a declarat că a reușit să atragă investiţii de 50 de miliarde de dolari la conferinţa organizată de Arabia Saudită pe tema investiţiilor, în ciuda boicotului pus la cale în urma uciderii jurnalistului.

Jumătate din populaţia Yemenului, în pragul foametei

Reprezentanţi ai ONU au avertizat marţi că aproape 14 milioane de persoane din Yemen ar putea fi afectate de foamete și vor fi în situaţia de a se baza exclusiv pe ajutoare umanitare pentru supravieţuire. Mark Lowcock, subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare, a descris situaţia din Yemen ca fiind șocantă, dat fiind faptul că în ultimii 20 de ani au fost declarate doar două asemenea situaţii de criză, și anume în Somalia, în 2011, și în Sudanul de Sud, anul trecut. ONU coordonează în prezent livrarea de ajutoare către opt milioane de oameni din Yemen.

CE respinge proiectul de buget al Italiei

Comisia Europeană a respins marţi proiectul de buget al Italiei pe 2019, pe motiv că a încălcat regulile UE privind cheltuielile publice, din cauza deficitului prea mare, a facilităţilor fiscale și a gradului mare de îndatorare. CE a cerut Romei să depună un nou proiect în termen de trei săptămâni, în caz contrar se va confrunta cu acţiuni disciplinare. Este pentru prima oară când Comisia îi cere unui guvern din zona euro să-și revizuiască bugetul. Pe fondul acesta bursele europene au trecut pe minus, ajungând la nivelul din 2016. Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, a criticat dur contestaţiile Comisiei Europene.

Amazon are tehnologie de recunoaștere facială

Amazon și-a pus la punct tehnologia de recunoaștere facială, care poate identifica oamenii din imaginile de pe camerele de supraveghere folosind baze de date cu imagini. Compania încearcă să vândă tehnologia serviciului vamal din SUA, în vederea monitorizării imigranţilor.

Uniunea Libertăţilor Civile din America a criticat în trecut folosirea tehnologiei de către departamentele de poliţie din Oregon și din Florida, subliniind că o asemenea supraveghere ameninţă drepturile civile ale cetăţenilor.

Facebook relansează aplicaţia de Messenger

Deși iniţial Messenger a fost realizat ca o modalitate simplă pentru ca utilizatorii de pe Facebook să își trimită mesaje, odată cu expansiunea Facebook, aplicaţia a devenit tot mai încărcată de o varietate mare de funcţii. Acum, reprezentanţii companiei vor să relanseze aplicaţia cu o interfaţă mai simplă, concentrată pe chat.

Discuţii despre hirotonirea preoţilor catolici căsătoriţi

Întrucât Vaticanul se confruntă cu tot mai multe scandaluri cu privire la abuzuri sexuale ale clerului, dar și cu problema unui număr scăzut de preoţi catolici, în anumite zone ale lumii reprezentanţii Bisericii Catolice dezbat oficial o problemă care a fost mult timp tabu, și anume hirotonirea preoţilor căsătoriţi în acele părţi ale lumii unde clericii sunt puţini.

Papa Francisc a stabilit pentru anul viitor o întâlnire a episcopilor sud-americani, concentrându-se asupra situaţiei bisericii din Amazon, un teritoriu vast deservit de prea puţini preoţi. Clericii vor discuta despre posibilitatea hirotonirii preoţilor căsătoriţi în acea zonă.