Multe amendamente din Codul penal afectează eficienţa sistemului judiciar
Multe amendamente din Codul Penal afectează eficienţa sistemului judiciar
În raportul Comisiei de la Veneţia, experţii critică modificările adoptate de Parlament și le recomandă autorităţilor din România să supună unei reevaluări amendamentele aduse Codului Penal și a Codului de Procedură Penală pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă. Specialiștii subliniază că modificările au fost făcute rapid și în mod netransparent.
Din noiembrie, salariu minim diferenţiat
Guvernul a redactat proiectul de hotărâre prin care salariul minim brut va crește de la 1 noiembrie la valoarea de 2.080 de lei. Noutatea este introducerea salariului minim diferenţiat, în funcţie de studiile superioare și de vechimea în muncă. Astfel, persoanele încadrate pe posturi care necesită studii superioare și cele care au o vechime în muncă de peste 15 ani vor avea un salariu minim lunar brut de 2.350 de lei.
În prezent, în România sunt peste 1,7 milioane de salariaţi care primesc salariul minim pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 au studii superioare. Dacă noile creșteri ale salariului minim pe economie vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, anul acesta statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus.
Refuzi un loc de muncă, nu mai primești ajutor social
A intrat în vigoare legea ce prevede că respingerea ofertei unui loc de muncă atrage încetarea dreptului la ajutor social și îi are în vedere pe cei care lucrează la negru, dar care primesc în același timp și ajutor social. În ţara noastră peste 25.000 de persoane beneficiază de ajutor social de 10 ani, iar realitatea arată că majoritatea celor care primesc un astfel de ajutor nu au în plan să își găsească de muncă.
România a fost condamnată la CEDO pentru tortură
Magistraţii de la Strasbourg au acţionat într-un caz petrecut în 2011 în România, când un tânăr a fost bătut groaznic de poliţişti chiar în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, întrucât tânărul era bănuit că ar fi jefuit cu un pistol de jucărie un magazin de cartier. Întrucât în România nicio instanţă nu i-a făcut dreptate băiatului, acesta a ajuns la CEDO, unde, în urma sentinţei, România a fost condamnată pentru încălcarea Articolului 3 al Convenţiei Drepturilor Omului. Băiatul a primit daune morale de 9.000 de euro și acoperirea cheltuielilor de judecată de 1.400 de euro. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud nu a vrut să facă comentarii pe marginea acestui subiect.
Studiu: Scade speranţa de viată a americanilor
Deși speranţa de viaţă a crescut la nivel global, în urma inovaţiilor tehnologice și a îmbunătăţirii serviciilor medicale, dar și a asistenţei acordate ţărilor în curs de dezvoltare, nu același lucru se poate spune și despre Statele Unite. Cercetătorii au estimat că, până în anul 2040, ţara va coborî 21 de poziţii în clasamentul global cu privire la speranţa de viaţă. Cercetătorii avertizează că răspândirea afecţiunilor noncomunicabile și a HIV se poate agrava.
Donald Trump se consideră un naţionalist
Prezent la o manifestaţie din Houston, SUA, președintele american, Donald Trump, s-a numit pe sine un „naţionalist” și și-a avertizat suporterii că democraţii doresc să reinstaureze influenţa „globaliştilor corupţi şi avizi de putere” la alegerile parţiale ce se vor organiza în luna noiembrie.
A fost inaugurat cel mai lung pod din lume
Cel mai lung pod maritim din lume, de 55 de kilometri, a fost inaugurat marţi în China, după o investiţie de 20 de miliarde de dolari şi lucrări ce au durat nouă ani. Podul face legătura între oraşul chinez Zhuhai, Hong-Kong şi Macao. Noua construcţie reduce timpul de călătorie de la patru ore, cât dura înainte, la sub 40 de minute. Construcţia include și un tunel submarin între două insule artificiale, construit pentru a permite tranzitul vaselor comerciale în zonă. Criticii sunt însă de părere că acest pod va duce la creșterea numărului de turiști, iar orașul va fi cu totul blocat. Anual, Hong Kongul este vizitat de peste 50 de milioane de persoane.
Rusia va lua măsuri după retragerea SUA din Tratatul INF
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va determina Rusia să adopte măsuri pentru securitatea ţării. Pescov a avertizat de asemenea că Washingtonul ar putea începe să îşi dezvolte sisteme care înainte erau interzise prin tratat. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest tratat prima, dar Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, reprezintă și ele încălcări ale acordului.
Pe fondul acesta, Trump a declarat că Statele Unite își vor spori arsenalul nuclear pentru a exercita presiuni asupra Rusiei și Chinei „până când oamenilor le va veni mintea la cap”.
Experţii au detectat rezerve de oxigen pe Marte
Oamenii de știinţă au arătat în cadrul unui studiu coordonat de NASA și publicat luni în revista Nature că apele sărate de sub suprafaţa planetei Marte ar putea conţine suficient oxigen molecular pentru a susţine viaţa microbilor şi a bureţilor. Concret, experţii au calculat că circa 6,5% din întreaga planetă ar putea conţine niveluri de oxigen similare celor care permit viaţa pe Terra.
Trump nu este satisfăcut de explicaţiile Arabiei Saudite în cazul jurnalistului ucis
Președintele Donald Trump a declarat că în continuare nu este satisfăcut de explicaţiile Riadului cu privire la decesul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, dar că nu vrea să piardă „toate investiţiile făcute în ţara noastră”, referindu-se la tranzacţiile de arme în valoare de miliarde de dolari cu Arabia Saudită. În ciuda creșterii preocupării la nivel global faţă de rolul saudiţior în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, un înalt oficial american s-a întâlnit și a purtat discuţii în spatele ușilor închise pe teme economice cu prinţul Arabiei Saudite din Riad. Iniţial Riadul a negat că ar avea informaţii despre dispariţia acestuia, însă ulterior, oficiali saudiţi au admis că jurnalistul a fost ucis în cursul unei altercaţii produse în incinta Consulatului.
Pastorul Andrew Brunson vorbește despre detenţia sa
Eliberat recent după doi ani de detenţie în Turcia, pastorul american Andrew Brunson a declarat vineri că sănătatea i-a fost afectată în perioda în care a fost închis, iar acum urmează un tratament pentru anxietate. Acesta a povestit că pentru perioade mari de timp a fost lipsit de cărţile sale, inclusiv de Biblie, și mai mult de opt luni a stat în celulă cu 20 de bărbaţi, deși încăperea avea o capacitate de opt persoane.
Pastorul s-a rugat pentru președintele Donald Trump și a cerut de la Dumnezeu să îi ofere acestuia „înţelepciune supranaturală pentru a realiza toate planurile pe care le are pentru Statele Unite”.
La câteva zile de la eliberarea sa, autorităţile din Turcia au arestat un alt pastor. Misionarul David Byle, care a predicat în Turcia timp de 18 ani, a fost arestat sâmbătă în Ankara de către Departamentul de Poliţie Antiteroristă.
India are cel mai toxic aer din lume
Cea mai mare economie din Asia, China, a avut mult timp o reputaţie negativă pentru cerul umbros. Dar în prezent, India, ţara cu cea mai rapidă creștere economică din lume, se luptă cu poluarea. India găzduiește cele mai poluate 10 orașe din lume.