Esenţiale azi, 25 septembrie

69

Salariul minim pe economie crește la 2.050 de lei

Salariul minim brut va crește la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, a anunţat ministrul muncii, Olguţa Vasilescu. Ministrul a mai precizat că, în urma transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, statul a recuperat din deficitul la bugetul de pensii, care a scăzut de la 13 miliarde de lei, valoare înregistrată în 2017, la 4 miliarde de lei.

România, campioană europeană la neîncasarea TVA-ului

Deși valoarea TVA-ului a scăzut anul trecut de la 20% la 19%, România rămâne între ultimele state ale Europei în privinţa colectării taxei. În anul 2016, România înregistra cea mai mare diferenţă între TVA colectată și taxa totală de încasat, o diferenţă care ajunge la 35,8%, ceea ce înseamnă 27,6 miliarde de lei, arată datele celui mai recent raport al CE. La polul opus, printre ţările cu cea mai mică diferenţă între sumele scriptice și cele faptice în privinţa TVA-ului, sunt Luxemburgul, cu 0,85%, Croaţia, cu 1,08%, și Suedia, cu 1,15%. Comisia Europeană lucrează la o reformă a TVA-ului, o schimbare care se dorește să simplifice funcţionarea mecanismului taxei, iar noile reguli vor intra în vigoare în următorii 3-4 ani.

CE acuză Polonia de subminarea justiţiei

Comisia Europeană a anunţat luni că a sesizat Curtea Europeană de Justiţie în privinţa Poloniei. Guvernul polonez este acuzat că, prin schimbările ce vizează modificarea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, a subminat independenţa justiţiei. Criticii susţin că măsura face parte dintr-un efort mai larg de a controla sistemul judiciar. Legea, promulgată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda, pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf.

A crescut preţul petrolului

Preţul petrolului a ajuns la valoarea istorică a ultimilor patru ani, de 81 de dolari pe baril, după ce Arabia Saudită și Rusia au respins apelurile lui Donald Trump pentru creșterea producţiei și o reducere a cotaţiilor petrolului. Arabia Saudită conduce cartelul de petrol Opec, în timp ce Rusia este cel mai mare producător de petrol din afara grupului. Vânzările de ţiţei din Iran au scăzut, deoarece cumpărătorii sunt atenţi la sancţiunile care trebuie să intre în vigoare începând cu luna noiembrie. Analiștii sunt de părere că preţurile ar putea crește la peste 100 de dolari pe baril până la începutul anului viitor.

Rusia trimite armatei siriene sisteme antiaeriene S-300

Rusia va trimite noi sisteme antiaeriene în Siria, la o săptămână după ce forţele siriene au doborât accidental o aeronavă rusă în timpul unei ofensive aeriene israeliene. Oficialii ruși au declarat că sistemul de apărare antirachetă S-300, care va fi livrat în termen de două săptămâni, va „spori semnificativ capacităţile armatei siriene”. Israelul a avertizat că acordarea S-300 „actorilor iresponsabili” va face din Siria o regiune mai periculoasă, iar Statele Unite sunt de părere că livrarea de către Rusia a sistemelor de rachete S-300 Siriei ar fi o „escaladare semnificativă” a crizei şi cere Moscovei să reanalizeze decizia.

SUA acuză armata din Myanmar de atrocităţi

Militarii din Myanmar au desfășurat o campanie „bine planificată și coordonată” de crimă în masă, violuri în grup și alte atrocităţi asupra minorităţii musulmane rohingya, se arată într-un raport al Departamentului de Stat ce ar putea fi folosit drept justificare pentru noi sancţiuni ale SUA faţă de Myanmar. Pentru întocmirea raportului au fost intervievaţi peste o mie de femei și bărbaţi din taberele de refugiaţi din Bangladesh, care au descris în detaliu atrocităţile la care au asistat. În total, peste 700.000 de persoane au fost nevoite să fugă din calea atacurilor militare.

Maduro acuză guvernele de dreapta

Președintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a acuzat luni guvernele de dreapta din Chile, Columbia și Mexic că au ajutat „teroriștii” care au încercat să-l omoare în timpul presupusului atac cu drone de la începutul lunii august. „Avem dovezi privind participarea unor diplomaţi din Chile, Columbia şi Mexic la protejarea acelor persoane care au comis actul terorist”, a declarat președintele. Cele trei ţări au negat implicarea în atacul în care a fost vizat președintele Maduro.

Italia a aprobat un nou pachet de legi împotriva imigranţilor

Noi măsuri care anulează anumite forme de protejare a imigranţilor şi care facilitează procesul de deportare sau retragere a cetăţeniei italiene au fost aprobate luni de către guvernul de la Roma, condus de Giuseppe Conte. Astfel, cererile de azil ale imigranţilor consideraţi „periculoşi din punct de vedere social” vor fi anulate. Matteo Salvini, ministrul italian de interne, a descris noile măsuri ca reprezentând „un pas spre a face Italia o ţară mai sigură”. Ministrul a declarat că noul pachet de legi va contribui la lupta contra mafiei şi a traficanţilor de persoane.

Porsche renunţă la diesel

Oliver Blume, patronul gigantului Porsche, a anunţat că se va concentra asupra motoarelor pe benzină şi a celor hibride, iar din 2019 exclusiv asupra maşinilor electrice. Motoarele diesel vor fi însă folosite pentru VW şi Audi, mărci ce fac parte din acest grup auto. Vânzările de autoturisme diesel noi au scăzut în Germania în ultimii trei ani de la 46% la 33%. Pe fondul acesta, guvernul german încearcă să salveze dieselul, sector strategic unde activează 800.000 de salariaţi.

Cofondatorii Instagram părăsesc compania

Cofondatorii Instagram, Kevin Systrom (CEO al aplicaţiei) şi Mike Krieger, au anunţat că vor părăsi compania, pentru că vor să-şi „exploreze curiozitatea şi creativitatea”. Se crede că plecarea se petrece pe fondul unor tensiuni între ei și conducerea Facebook. Instagram, care a fost achiziţionat de Facebook în 2012 pentru 1 miliard de dolari, are acum peste un miliard de utilizatori.

A fost găsită o navă portugheză de peste 400 de ani

O ambarcaţiune naufragiată veche de 400 de ani a fost descoperită de arheologi în largul coastei Portugaliei. În epava găsită lângă Cascais, în apropiere de capitala Lisabonei, au fost găsite condimente, vase de ceramică și tunuri gravate cu stema Portugaliei. Echipa de experţi care a făcut descoperirea estimează că nava se întorcea din India când s-a scufundat, cândva între 1575 și 1625. Primarul Carlos Carreiras a declarat că aceasta este o „descoperire extraordinară”, care va întări „identitatea colectivă și valorile comune”.