Esenţiale azi, 26 septembrie

103

România coboară pe scara eficienţei sistemului de sănătate

România a coborât 5 locuri, ocupând poziţia 36 în clasamentul global din acest an privind eficienţa sistemului naţional de sănătate. Acum ţara noastră este la egalitate cu Peru și puţin mai jos comparativ cu Slovacia. În funcţie de raportul cheltuieli-rezultate, România este depășită de state ca Italia, Franţa, Grecia, Cehia și Marea Britanie. Cheltuielile României cu sănătatea ajung la 5% din PIB, sau 442 de dolari pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă cea mai mică sumă din Europa și printre cele mai scăzute din lume.

Ţigările electronice nu vor fi interzise în spaţiile publice

Comisia pentru Sănătate a Senatului a dat marţi raport negativ proiectului de lege prin care se interzice folosirea ţigărilor electronice în spaţiile publice. În favoarea legii a existat un singur vot, ceilalţi membri ai comisiei s-au abţinut. Iniţiatorul propunerii legislative, senatorul USR Cristian Ghica, explică faptul că proiectul nu era unul de interzicere, ci de prevenire. Prevede ca dispozitivele de încălzit tutun şi ţigările electronice să fie asimilate ca ţigări normale, în sensul ca fumatul să nu fie permis în locurile publice.”

Biserica Catolică le cere scuze victimelor abuzurilor sexuale

Cardinalul Reinhard Marx, președintele Conferinţei Episcopale Germane, le-a cerut marţi scuze victimelor abuzurilor sexuale, declarând că „cei care sunt vinovaţi trebuie să fie pedepsiţi”. Aproape 4.000 de copii au fost abuzaţi sexual în ultimii 70 de ani, de către 1.670 de preoţi, iar acesta ar putea fi doar „vârful aisbergului, a cărui dimensiune reală nu o putem evalua”, se arată într-un studiu de amploare privind fenomenul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică din Germania. Raportul arată că aproximativ 51% dintre victime aveau maximum 13 ani când au fost abuzate pentru prima dată, iar cei mai mulţi abuzatori au comis prima infracţiune când aveau vârsta între 30 și 50 de ani.

Bill Cosby a fost condamnat la 10 ani de închisoare

Actorul american Bill Cosby, în vârstă de 81 de ani, a fost condamnat marţi la 3 până la 10 ani de închisoare după ce a drogat-o și a agresat-o sexual pe fosta jucătoare de baschet Andrea Constard. Cosby, declarat „agresor sexual violent” de către judecătorul Steven O’Neill, nu a primit dreptul de a fi eliberat pe cauţiune. Actorul este prima celebritate condamnată în era #MeToo, mişcare naţională care luptă împotriva comportamentului sexual nepotrivit şi care a pus capăt carierei multor bărbaţi puternici din industria divertismentului, din politică sau din alte domenii în SUA.

Declaraţii ale președintelui american la ONU

În cadrul Sesiunii Adunării Generale ONU, președintele american a purtat un duel retoric cu președintele Franţei, Emmanuel Macron. În timp ce Donald Trump a pledat pentru „patriotism” și „interes naţional”, Emmanuel Macron le-a vorbit liderilor lumii despre pericolele izolaţionismului și ale protecţionismului. Trump nu s-a sfiit să critice dur Iranul, dar nici să îl laude pe Kim Jong-un. Președintele Statelor Unite a atins și problema Venezuelei. Regimul lui Maduro „ar putea să fie răsturnat foarte rapid de armată”, a declarat preşedintele Trump. Ulterior acesta și-a îndreptat atenţia către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), despre care a afirmat că „continuă să jecmănească lumea”.

Ryanair a anulat 190 de curse

Compania aeriană low-cost Ryanair a anulat 190 de curse programate pentru 28 septembrie, adică 8% din cele 2.400 de zboruri din acea zi. Decizia a venit în urma grevei programate pentru acea zi și pe care reprezentanţii companiei o consideră „lipsită de necesitate a unei părţi a echipajului de cabină din Spania, Belgia, Olanda, Portugalia, Italia și Germania. În prezent, Ryanair este cel mai mare operator aerian low-cost din Europa și al patrulea operator aerian care acţionează în România din punctul de vedere al cotei de piaţă.

A crescut numărul copiilor care se nasc cu sifilis

Numărul copiilor născuţi cu sifilis aproape că s-a triplat în Statele Unite în ultimii 5 ani, arată un nou raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Anul trecut s-au înregistrat 918 cazuri, în creștere de la 362, în 2013. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în statele din sudul și vestul Statelor Unite. Boala se poate transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii sau la naștere. Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care poate duce la complicaţii grave fizice și psihice, dacă nu este tratată. Pentru a reduce numărul de copii născuţi cu sifilis, oficialii din domeniul sănătăţii spun că este vital ca femeile gravide să fie testate pentru boală.

ONU trimite provizii în Yemen

Organizaţia Naţiunilor Unite împreună cu alţi donatori vor trimite provizii de alimente în nordul Yemenului, unde oamenii au început să mănânce frunze. Peste 3 milioane de femei și copii suferă din cauza lipsei surselor de hrană în ţară din Peninsula Arabică afectată deja de câţiva ani de conflictul între rebelii houthi, susţinuţi de Iran, și guvernul susţinut de Arabia Saudită. În Yemen, aproximativ 2,9 milioane de femei și copii sunt acut subnutriţi și încă 400.000 de copii se luptă să supravieţuiască.

Niciun articol afișat