Esenţiale azi, 26 octombrie

96

CCR: Codul Penal este parţial neconstituţional

Sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de PNL, PMP şi USR privind modificările aduse Codului Penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie au fost admise parţial de Curtea Constituţională. Judecătorii au stabilit că modificările operate în dreptul infracţiunilor de abuz în serviciu şi trafic de influenţă sunt neconstituţionale şi au respins contestaţiile cu privire la abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu. Potrivit CCR, 31 de dispoziţii din legea de modificare a Codului Penal sunt neconstituţionale, motiv pentru care proiectul se va reîntoarce la Parlament pentru revizuiri.

CE, îngrijorată de revocarea lui Lazăr

Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE pe partea de stat de drept și drepturi fundamentale, a declarat că, „în urma procedurii împotriva șefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Laura-Codruţa Kovesi – n.r.) de la începutul acestui an, procedura împotriva procurorului general ridică îngrijorări” și a subliniat în mod repetat că „independenţa sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt de o importanţă capitală”.

Jandarmeria, executată silit de protestatari

Instanţele au decis că amenzile date pentru participarea la protestele din 10 august nu au fost legale. Șase manifestanţi au executat silit Jandarmeria Română ca să-și recupereze cheltuielile de judecată, câte 714 lei pentru fiecare caz. În urma sentinţei, Jandarmeria trebuie să achite și suma de 344 de lei, cheltuieli pentru executarea silită.

Peste 500 de pedofili condamnaţi sunt în libertate

Anul trecut, Direcţia Naţională de Probaţiune avea sub supraveghere un număr total de 788 de abuzatori sexuali. Dintre ei, doar 3 sunt eliberaţi condiţionat, restul, de 785 de abuzatori de vârstă majoră, au primit fie pedepse cu suspendare, fie cu amânare. Dacă la numărul acestora se adaugă și numărul minorilor, numărul total al agresorilor sexuali depășește 850. Peste 500 de pedofili au fost găsiţi vinovaţi de instanţe, dincolo de orice dubiu, dar nu au primit nici o zi de închisoare.

În România, la fiecare pedofil pedepsit cu executare, mai mult de trei sunt condamnaţi cu suspendare. Potrivit unei analize tolo.ro, „marea majoritate a actelor sexuale cu minori sunt violuri, însă statul român nu le recunoaște drept violuri și le trece la act sexual consimţit chiar dacă fetele au 6 sau 11 ani”.

România, cel mai mare producător de porumb de pe continent

România ar urma să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane de tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa. Aceasta înseamnă că România va fi cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM). Producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară, care au întârziat plantarea, iar căldura din timpul verii a uscat terenurile. La sfârşitul lunii august, Petre Daea declara că România a avut anul acesta producţii-record la grâu, porumb şi floarea-soarelui.

BOR: Pastoraţia trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor și familiilor

În cadrul ședinţei de lucru de joi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au fost evaluate rezultatele referendumului pentru redefinirea familiei, iar reprezentanţii BOR au stabilit că pastoraţia și misiunea bisericii trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor și familiilor, „folosind o cataheză adecvată și o prezenţă a păstorilor în mijlocul lor”. Referitor la evoluţiile recente ale situaţiei bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod a reiterat recomandarea ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluţie, păstrându-se unitatea de credinţă și libertatea administrativ-pastorală.

Arabia Saudită crede că moartea jurnalistului a fost premeditată

După ce, iniţial, oficialităţi din Arabia Saudită au susţinut că uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a survenit în urma unei altercaţii, joi procurorul general al Arabiei Saudite a declarat că pe baza unor informaţii ale autorităţilor turce, suspecţii acuzaţi de uciderea jurnalistului au comis o crimă cu premeditare. În total 18 suspecţi – toţi saudiţi – au fost arestaţi în Arabia Saudită, iar mai mulţi conducători ai serviciilor saudite de informaţii au fost destituiţi. La scurt timp după ce procurorul a făcut anunţul, prinţul moștenitor Mohammed, în vârstă de 33 de ani, a prezidat prima reuniune a unei comisii însărcinate să restructureze serviciile de informaţii.

NATO îndeamnă administraţia Trump să nu renunţe la tratatul nuclear

Încercând să evite divizarea Alianţei, situaţie ce ar putea fi exploatată de Moscova, membri europeni ai NATO le-au cerut joi Statelor Unite ca, în loc să se retragă din Tratatul INF, să încerce să ajungă cu Rusia la un consens. NATO a emis o declaraţie în care afirmă că aliaţii au evaluat „implicaţiile comportamentului destabilizator al Rusiei asupra securităţii noastre” și vor continua să se consulte cu privire la această problemă importantă. Tratatul prevede o perioadă de șase luni de la anunţul unei retrageri, oferind astfel posibilitatea Washingtonului de a negocia cu Moscova înainte de a se retrage definitiv.

Atac la o grădiniţă din China

Cel puţin 14 copii au fost răniţi la o grădiniţă din oraşul Chongqing, din centrul Chinei, după ce o femeie de 39 de ani i-a atacat cu un cuţit de bucătărie. Copiii se întorceau în clasă după exerciţiile de dimineaţă, când au fost atacaţi de femeie. Gardienii şi personalul au reuşit să imobilizeze femeia, iar autorităţile au deschis o anchetă pentru a afla care au fost cauzele declanșării incidentului.

Sinead O’Connor s-a convertit la islam

Cântăreaţa irlandeză Sinead O’Connor, celebră pentru hitul „Nothing Compares 2 U”, a anunţat că s-a convertit la islam şi şi-a schimbat numele în Shuhada’ Davitt. Aceasta a publicat un mesaj pe Twitter în care declara că „este mândră că a devenit musulmană” și le mulţumește credincioșilor musulmani pentru sprijin. Cântăreaţa, în vârstă de 51 de ani, a încărcat pe platforma online şi o înregistrare video în care cânta „adhan”, chemarea islamică la rugăciune. Joi, imamul irlandez Shaykh Dr Umar al-Qadri a publicat o înregistrare video cu cântăreaţa care îşi declară credinţa în islam.

Franţa reglementează folosirea trotinetelor şi a scuterelor electrice

Pentru a asigura securitatea pietonilor, accesul scuterelor şi al trotinetelor electrice pe trotuarele din Franţa va fi interzis, iar acestea trebuie să circule începând de astăzi pe şosele şi să respecte Codul Rutier, la fel ca maşinile sau motocicletele. „Vom creea o nouă categorie, astfel încât vor putea circula şi pe benzile de biciclete sau în zonele unde viteza limită este de 30 km/h”, a declarat Elisabeth Borne, ministrul transporturilor.

Amendă maximă pentru Facebook în scandalul Cambridge Analytica

Facebook a fost amendată cu 565.000 de euro de către Marea Britanie în scandalul Cambridge Analytica, în care datele personale a peste 87 de milioane de oameni au fost colectate în mod ilegal. Aceasta este amenda maximă care se poate aplica pentru încălcarea legii protecţiei datelor în Marea Britanie, unde au fost afectate aproximativ un milion de persoane. Informaţiile colectate de Cambridge Analytica ar fi fost utilizate în campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016 și ar fi contribuit decisiv la alegerea acestuia în funcţie. Experţii spun totuși că amenda este mică pentru o companie a cărei valoare este estimată la 590 de miliarde de dolari.

A fost aleasă prima femeie președinte a Etiopiei

Parlamentul din Etiopia a desemnat-o joi în unanimitate pe Sahle-Work Zewde să fie prima femeie președinte, după ce zilele trecute a votat un guvern în care jumătate dintre portofolii sunt deţinute de femei. Înainte de a o desemna pe Sahle-Work, cele două camere ale parlamentului au aprobat demisia lui Mulatu Teshone din funcţia de preşedinte, pe care acesta o ocupa din 2013. „Într-o societate patriarhală, precum cea a noastră, numirea unui șef de stat femeie nu numai că stabilește standardul pentru viitor, ci face de asemenea ca femeile să fie factori de decizie în viaţa publică”, este mesajul postat de prim-ministrul Abiy Ahmed pe Twitter .