Reforma – adevărata faţă a creștinismului

Marea Reformă nu a fost o simplă schismă în interiorul creștinismului occidental, nu a fost doar o mișcare religioasă și politică, deși toate acestea sunt descrieri corecte, complementare. Reforma protestantă, cu spiritul și principiile ei specifice, a fost înainte de toate o întoarcere la adevăratele surse și valori ale creștinismului – o tentativă de restaurare.

Doctor în comunism

Este ușor să remarci curajul într-o lume în care lașitatea și obedienţa sunt la ele acasă. Unde cuvântul altuia, susţinut de o bâtă, este acceptat fără a fi pus la îndoială. Și în momentul acela, o persoană care se opune, care vede situaţia altfel și are curajul să se ridice și să vorbească devine vizibilă,...

Întâlnirea cu Iisus, condiţia pentru a fi cu adevărat tu însuţi

Atunci când Îl găsim pe Iisus, descoperim direcţia în care trebuie să mergem și priorităţile pe care trebuie să le avem. De fapt, a-L întâlni pe El înseamnă că avem șansa de a deveni cine am fost meniţi să fim.

O viaţă nouă | Drumul lui Nicodim cu Dumnezeu

Viaţa adevărată începe cu o renaștere spirituală și continuă cu o predare totală, constantă a vieţii noastre în mâna lui Dumnezeu.

Privind pierderile în ochi – lecţiile predate de dezastrele vieţii

În urma dezastrului provocat de uraganul Harvey, Max Lucado a rezumat într-un articol lecţiile spirituale pe care le putem desprinde dintr-un eveniment pe care știrile l-au numit „un potop care se întâmplă o dată la 1.000 de ani”. Harvey a fost urmat de alte uragane intimidante, Irma și Maria, iar discuţiile pe marginea acestor dezastre...

Vestea bună a marginalizării religiei

O decizie administrativă a unei universităţi catolice din Statele Unite este un studiu de caz foarte relevant pentru a înţelege unul dintre cele mai actuale motive pentru care bisericile creștine eșuează în serviciul pe care îl aduc credincioșilor nepracticanţi din jurul lor.

„Viaţa pe care o trăiesc acum” | Crucea, ușa spre o viaţă nouă

Viaţa creștină nu începe cu nașterea, ci cu moartea. Până când eul nu este răstignit, nu poate exista niciun început.

Pandemia ne face altfel de oameni

În Europa, 1 persoană din 20 suferă în prezent de depresie și 1 persoană din 4 va trece printr-un episod depresiv la un moment dat în viaţă. Tulburarea depresivă majoră afectează aproximativ 5% din populaţia Statelor Unite.

Sărăcia, cel mai bun lucru care li se putea întâmpla noilor misionari

Europa, cândva sursa celor mai mulţi misionari creștini, a ajuns în postura de a fi evanghelizată de misionari sosiţi din ţări considerate cândva „zone albe” ale creștinismului.

Fricile din cauza cărora creștinii nu vorbesc despre Iisus

Dumnezeu le-a dat creștinilor un mesaj pe care aceștia să îl răspândească. Întreaga Biblie vorbește despre creaţie, despre căderea lumii în păcat, dar și despre existenţa unui Mântuitor, în persoana lui Iisus Hristos.

Protestul lui Luther nu s-a încheiat

În ianuarie 2014, într-un gest pe care site-ul catholic.org l-a numit istoric, Papa Francisc le-a trimis un mesaj de unitate, înregistrat cu telefonul mobil, liderilor charismatici și penticostali, care participau la o conferinţă organizată de Kenneth Copeland Ministries1.

Esenţiale azi, 26 octombrie

CCR: Codul Penal este parţial neconstituţional

Ierusalim, „Cetatea Păcii” aflată veșnic în război

Ierusalimul este capitala religioasă a majorităţii spirituale a lumii. Aproximativ 57% din lumea noastră aparţine religiilor abraamice: evrei (0,5%), creștini (34%), islamici (22%) și o serie de minorităţi cu caracteristici (babiști, bahai, samariteni, mandeeni, druzi, rastafarieni – cam 0,5%). Nu întâmplător, toate religiile abraamice majore au centre importante în Ierusalim și în alte locuri ale...

Fotografie și credinţă

André și Penny Brink au crescut în mijlocul unei naturi extraordinar de generoase, în Africa de Sud. Arta fotografică i-a ajutat să privească mai atent natura și să-L cunoască pe Creatorul naturii, experienţă pe care au împărtășit-o în Lumea prin diafragmă. Serialul este disponibil în arhiva SperanţaTV.

Mai are loc Dumnezeu în conversaţiile de azi?

Lumea se schimbă pe repede înainte. Ritmul dezvoltării tehnologice și relativizarea valorilor sociale ne-a schimbat discursul despre lume și societate, ne-a schimbat conversaţiile cu cei de lângă noi, aducând noi înţelesuri conceptelor cu care operam până acum. Nimic nu este prea sacru pentru a scăpa de această „recalibrare”, nici măcar conversaţiile despre Dumnezeu.

Ruptura dintre Vechiul Testament și Noul Testament și dilema Dumnezeului neschimbător

Prima mea Biblie mi-a fost oferită de pastorul Damian Zamfir, în iarna anului 1972. Pastorul Zamfir, omul care mi-a condus cei dintâi pași pe calea către Hristos, m-a invitat să-l vizitez în casa parohială a bisericii adventiste de pe strada Rodnei din Târgoviște.

Între guerila marxistă și catedra creștină

Între sutele de interviuri pe care le-am realizat până acum, acesta este singurul în care invitatul, dr. Ana Lucrecia Salazar Rodriguez, a fost cândva luptător – într-o grupare revoluţionară marxistă.

Războiul minţii pe timp de pace

Atunci când descoperi că singurul lucru care ţi-a rămas este credinţa în Dumnezeu, vrei mai mult decât orice ca acea credinţă să nu se dovedească o otravă pentru sufletul tău.

Prieten cu Dumnezeu

Dacă pastorul Jim Ayer era într-o sală cu o mie de oameni, nu aveai cum să nu-l vezi. Cu un cap deasupra celor mai mulţi și cu o pălărie neagră, cu boruri largi, mereu pe cap. Știam că era, de mulţi ani, gazda simpatică a unei emisiuni despre Radio Mondial Adventist, pentru care călătorea în...

Reforma protestantă, între obstinaţie și necesitate

Acum jumătate de mileniu, cuiul lui Luther a prins cele 95 de teze pe ușa catedralei din Wittenberg. În ce lumină se văd azi motivele care au dus la Reformă?

Două lumi într-un singur sat. Povestea convertirii unei familii Amish

Relatările despre convertire îmbracă de obicei forma unui documentar de război ideologic. Două sisteme de valori se luptă pe frontul sufletesc și una câștigă. În povestea lui John și a Delilei Glick însă, mai inspiratoare decât bătălia este loialitatea omului faţă de propria conștiinţă și faţă de Dumnezeul care nu poate fi închis între pereţii...