Myriam, fetiţa care i-a iertat pe teroriștii ISIS

1475

„Am întrebat-o pe mama: «De ce ne urăsc atât de tare? De ce vor să ne ucidă?» Iar ea mi-a zis «Ei nu știu ce fac.»”

Myriam era atât de mică atunci când ISIS a năvălit în orașul ei, Qaraqosh, încât are mai multe amintiri legate de fuga de teroriști decât de jocurile inocente ale copilăriei. Născută în orașul irakian cu cel mai mare număr de creștini, fetiţa a fost una dintre zecile de mii de credincioși care au fost nevoiţi să abandoneze tot ce aveau, pentru a scăpa cu viaţă. Au luat cu ei doar credinţa, o credinţă atât de tare cum numai în mijlocul unei aspre încercări mai găsești.

În urmă cu patru ani, un reporter de la televiziunea creștină SAT-7, care transmite prin satelit în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, a găsit-o pe Myriam într-o tabără de refugiaţi din Erbil, Irak, și a vrut să îi ia un interviu pentru emisiunea pentru copii „Dar de ce?”. Fetiţa i-a uimit atunci pe realizatorii emisiunii cu răspunsurile ei, iar filmarea, care era menită telespectatorilor din lumea arabă, a ajuns să facă înconjurul lumii și să le inspire cele mai duioase sentimente celor care au văzut-o.

„Ce îţi lipsește cel mai mult din Qaraqosh și nu ai aici?”, a întrebat-o reporterul. Iar ce a urmat a fost o veritabilă declaraţie de credinţă, dintr-o inimă de copil. „În Qaraqosh aveam o casă și ne distram, iar aici nu. Dar, slavă Domnului, Domnul are grijă de noi. Dumnezeu ne iubește și nu i-a lăsat pe ISIS să ne omoare”, a spus fetiţa. Iar atunci când reporterul a întrebat-o ce simte pentru oamenii aceștia care „au dat-o afară din casă și i-au provocat atâtea greutăţi”, Myriam a răspuns fără să stea pe gânduri: „Eu nu le-aș face nimic. Doar Îl rog pe Dumnezeu să îi ierte.” „Să îi ierte?”, a întrebat-o mai departe reporterul, rămas fără cuvinte. „Da”, a venit răspunsul rapid.

Fetiţa mai povestește în film că îi este dor de cea mai bună prietenă a ei, Sandra, pe care nu a mai văzut-o de mult timp și pe care ar îmbrăţișa-o strâns, dacă ar avea cum. Câteva luni mai târziu, realizatorii emisiunii au reușit să le facă celor două fetiţe o surpriză. Au găsit-o pe Sandra în Beirut (Liban) și au pus-o în legătură cu Myriam prin Viber. Sandra i-a citit un mesaj pe care îl scrisese dinainte, în care îi spunea lui Myriam că o caută în ochii celorlalţi oameni, iar Myriam i-a promis că după emisiune îi va scrie și ea și se roagă ca Dumnezeu să scoată în calea prietenei ei oameni care să o iubească.

În cel mai recent interviu cu Myriam, în decembrie anul trecut, fetiţa își păstrează același zâmbet cald și aceeași credinţă nezdruncinată: „Tu știi ce a făcut Dumnezeu pentru noi?” își întreabă ea interlocutoarea. „Dumnezeu ne-a luat în mâna Lui și ne-a dus în Erbil. Apoi a acoperit Erbilul cu mâna Lui și ne-a salvat. Pentru că ISIS putea veni și în Erbil și să facă ce a făcut în Qaraqosh…” Myriam încă spune că îi iartă pe teroriști. „Pot să îi iert, dar nu pot să îi înţeleg”, mărturisește ea. „Ei nu știu ce fac. Cum a spus și Iisus pe cruce. El a spus: «Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac.» Am întrebat-o pe mama: «De ce ne urăsc atât de tare? De ce vor să ne ucidă?» Iar ea mi-a zis: «Ei nu știu ce fac». Deci asta este: ei nu știu ce fac, pentru că, dacă ar ști, și-ar da seama că ucid oameni care nu le-au făcut lor nimic. De aceea îi iert.”

După primul interviu pe care l-a dat Myriam, cei de la SAT-7 îi rugaseră pe telespectatori să trimită mesajele lor de încurajare pentru fetiţă pe adresa televiziunii. Sute de scrisori și felicitări colorate de copii au sosit pe numele lui Myriam, care le-a mulţumit atunci, invitându-i să păstreze în inimile lor mila și iubirea. Mai multe coruri din diferite ţări s-au înregistrat cântând același cântecel creștin pe care Myriam i l-a cântat reporterului în tabăra de refugiaţi. Un cântecel cântat, acum 4 ani, de o fetiţă care a pierdut totul, dar a păstrat în inima ei ce era mai important: iubirea.