Esenţiale azi, 30 octombrie

98

Noi modificări la Codul Penal

După ce Curtea Constituţională a decis că anumite propuneri de modificare a Codului Penal sunt neconstituţionale, Senatul a adoptat luni un nou proiect legislativ în ce privește executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. Una dintre modificările adoptate stipulează ca persoanele condamnate la mai puţin de 18 luni de închisoare pentru fapte non-violente să își ispășească pedeaspa la domiciliu. Același sistem li se aplică și femeilor însărcinate sau care au copii minori în întreţinere și care au primit pedepse mai mici de 10 ani și nu au fost decăzute din drepturile părintești. Condamnaţii în acest regim deschis vor fi monitorizaţi prin montarea unei brăţări electronice. Proiectul de lege urmează să fie votat în Camera Deputaţilor.

Medicamentele ieftine riscă să dispară din farmacii

În eventualitatea în care Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) şi Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), pe de o parte, şi Ministerul Finanţelor Publice, pe de alta, nu vor reuşi să găsească cât mai curând o soluţie în priviţa taxei clawback, de anul viitor 2.000 de medicamente riscă să dispară din farmacii. APMGR şi PRIMER acuză autorităţile că ignoră soluţia calculului diferenţiat al taxei clawback în ciuda faptului că piaţa românească se confruntă deja cu o criză a medicamentelor ieftine.

Taxa de clawback le impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări.

Senatul a respins parteneriatul civil

Parteneriatul civil a fost respins de senatori, cu 92 de voturi „împotrivă” şi 11 „pentru”, senatorii de la USR fiind singurii care au susţinut proiectul de lege. Proiectul a fost iniţiat de către deputatul independent Oana Bâzgan și oferă posibilitatea tuturor cetăţenilor să încheie un parteneriat civil, fie cu persoane de sex opus, fie de acelaşi sex. Măsura propusă a primit aviz negativ de la Comisia Juridică și de la Comisia pentru Drepturile Omului, senatorii argumentând că legiferarea parteneriatului civil nu este o cerinţă europeană, ci ţine de specificul fiecărui stat membru şi este la latitudinea Parlamentului să decidă oportunitatea unei astfel de reglementări.

Angela Merkel se retrage din viaţa politică

Luni, Angela Merkel a anunţat într-o conferinţă de presă că nu va mai candida la funcţia de cancelar în anul 2021 și nici la vreo altă funcţie politică. În plus cancelarul a confirmat informaţiile potrivit cărora ministrul sănătăţii, Jens Spahn, şi secretarul-general al Uniunii Creștin Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, şi-au anunţat intenţia de a candida la conducerea formaţiunii. Merkel este de părere că această decizie reprezintă deschiderea unei noi faze pentru partidul său.

Salariul minim pe economie crește în Spania cu 22%

În ciuda temerilor legate de implementarea unor măsuri considerate populiste, guvernul socialist spaniol a luat decizia de a crește anul viitor salariul minim cu 22%, până la 900 de euro, cu scopul de a reduce deficitul public, a declarat luni ministrul economiei, Nadia Calvińo. Economia spaniolă a intrat în cel de-al cincilea an de expansiune, rezistând şocurilor externe şi turbulenţelor politice şi determinând cele trei mari agenţii de evaluare financiară să îmbunătăţească ratingul suveran în ultimele luni.

5.200 de militari americani, detașaţi la graniţa cu Mexicul

Statele Unite vor trimite peste 5.200 de militari la graniţa cu Mexicul, în așteptarea unei caravane cu imigranţi care ar dori să intre în ţară. Această măsură întărește poziţia preşedintelui american în ce privește imigraţia. Generalul Terrence O’Shaughnessy, şeful Comandamentului de Nord al SUA, a declarat că 800 de trupe sunt deja pe drum spre graniţa statului Texas şi mai multe se îndreaptă spre frontierele din California şi din Arizona.

Aproape toţi copiii de pe planetă respiră aer poluat

Aproximativ 90% din copiii care trăiesc pe planetă, 1,8 miliarde, respiră aer poluat, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Același raport arată că aproximativ 600.000 de copii au murit în 2016 din cauza unor infecţii cauzate de poluarea aerului. Potrivit experţilor OMS, medici din aproape toate specializările pediatrice descoperă noi dovezi ale amplorii afecţiunilor cauzate de aerul poluat, atât în ţările bogate, cât și în cele sărace – de la greutate scăzută la naștere până la dezvoltarea neurodegenerativă, astm și boli cardiovasculare. Dr. Tedros Adhanom, directorul general al OMS, a declarat că „aerul poluat înseamnă otrăvirea a milioane de copii și distrugerea vieţii lor. Acest lucru este inadmisibil – fiecare copil ar trebui să poată respira aer curat pentru a-și putea dezvolta potenţialul.”

Sondă spaţială care s-a apropiat cel mai mult de Soare

Ieri, Parker Solar Probe, de la NASA, a devenit sonda spaţială care s-a apropiat cel mai mult de Soare, depășind recordul înregistrat de Helios-2, în 1976. Parker a ajuns la 43 de milioane de kilometri, iar în următorii 7 ani va încerca să se apropie până la 6 milioane de kilometri de Soare.

Cum utilizează poliţia spaniolă inteligenţa artificală

Poliţia din Spania folosește inteligenţa artificială pentru a depista sesizările false. Sistemul, numit VeriPol, a fost dezvoltat de universităţi locale și folosește algoritmi care urmăresc un stil și anumite cuvinte, inclusiv adjective, verbe și semnele de punctuaţie ce apar în raportările scrise false cu privire la jafuri. Dezvoltatorii sistemului au declarat că sesizările false sunt mai scurte și se concentrează pe bunurile furate fără să detalieze felul în care a avut loc infracţiunea. În total, au fost detectate 64 de rapoarte false într-o săptămână. În mod obișnuit, doar 12 rapoarte false sunt detectate de poliţiști într-o săptămână.

Tot mai mulţi chinezi cumpără proprietăţi în Grecia

Sute de investitori chinezi călătoresc în Grecia și de trei ori pe săptămână, unde sunt întâmpinaţi de agenţi imobiliari. Chinezii sunt atraşi de preţurile scăzute la proprietăţile imobiliare, precum şi de unul dintre cele mai generoase programe europene de tip Golden Visa, care oferă un permis de rezidenţă pe cinci ani în schimbul unei investiţii imobiliare de 250.000 de euro. Interesul cumpărătorilor chinezi pentru casele din Grecia vine pe fondul deprecierii monedei chineze cu 6% faţă de dolarul american în acest an.

Prinţesa japoneză Ayako a renunţat la titlul regal

Prinţesa Ayako din Japonia s-a căsătorit cu omul de afaceri Kei Moriya, într-o ceremonie care a avut loc la Tokyo. În conformitate însă cu regulile Casei Imperiale a Japoniei, femeile familiei regale trebuie să renunţe la titlu dacă se căsătoresc cu un bărbat obișnuit. Moriya, fericitul mire, a declarat că speră să o ajute pe Ayako să se obișnuiască cu noua ei viaţă: „Vreau să muncim împreună, să întemeiem o familie plină de zâmbete.” Cei doi soţi lucrează pentru Nippon Yusen, o importantă companie de transport din Japonia.

Care trebuie să fie intervalul dintre două nașteri

Mamele ar trebui să aștepte cel puţin un an între nașterea unui copil și următoarea sarcină pentru a reduce riscurile pentru sănătatea mamei și a copilului, arată un nou studiu. Diferenţele mici între sarcini înseamnă un risc crescut de mortalitate infantilă sau naștere prematură. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un interval de 24 de luni între două nașteri, dar nu mai puţin de 18 luni.