Esenţiale azi, 9 noiembrie

96

Prognoze în scădere a economiei României

Prognoza privind creşterea economiei României pentru acest an a fost revizuită în scădere de la 4,1% la 3,6%, a anunţat joi Comisia Europeană (CE). Revizuirea a vut loc în contextul creșterii deficitului bugetar la peste 3% din cauza creșterii salariilor și a pensiilor în secorul public. CE estimează un deficit bugetar de 3,3% pentru acest an, cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), peste ţinta de 3% din PIB asumată de România prin Tratatul de la Maastricht.

Măsură cu privire la plata defalcată a TVA

Întrucât mecanismul de plată defalcată a TVA este contrar directivei UE privind TVA, Comisia Europeană a cerut României să renunţe la acest sistem, introdus de la începutul anului. Deși guvernul a dorit ca anul trecut să aplice acest mecanism tuturor firmelor, ordonanţa a fost modificată, iar numărul de companii vizate a fost redus la firmele în insolvenţă și pentru cele cu TVA neachitat la zi.

BNR menţine la 3,5% prognoza de inflaţie pentru sfârșitul acestui an

În contextul în care condiţiile de pe piaţa muncii rămân tensionate, iar salariile pot fi împinse dincolo de creşterea productivităţii, Mugur Isărescu a anunţat că BNR menţine prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,5%, iar pentru luna decembrie 2019 la 2,9%, în creștere de la 2,7%. Preţul petrolului la nivel internaţional și preţurile materiilor prime pot avea o evoluţie imprevizibilă cu risc asupra evoluţiei inflaţiei, a atenţionat guvernatorul.

România: Familiile resimt puternic costul chiriei

Un studiu al Băncii Mondiale arată că ţara noastră resimte cel mai puternic costul excesiv de împovărător al chiriei sau al achiziţiei unui imobil. Pe fondul acesta, experţii atrag atenţia că preţurile nejustificat de mari afectează perspectivele de angajare a tinerilor. Potrivit raportului, în Grecia, Bulgaria, Danemarca, Germania, România și Regatul Unit familiile resimt cel mai puternic aceste costuri, în timp ce locuitorii din Malta, Cipru, Finlanda, Irlanda, Estonia și Franţa o duc cel mai bine în această privinţă.

Eficienţa blocării site-urilor prin DNS

Experţii spun că pentru cineva cu cunoștinţe IT, blocarea site-urilor prin DNS poate fi evitată și în 20 de secunde. Însă pentru că mulţi utilizatori nu știu să facă acest lucru, acestă metodă este un compromis agreat deja de furnizorii de internet din România. DNS este un serviciu care convertește numele unui server sau site în adresa numerică de IP. Această metodă a început să fie aplicată din 2015 după emiterea unui ordin al Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc cu scopul de a se evita accesarea site-urilor de jocuri de noroc sau de pariuri care nu au licenţă de operare în România.

Tăriceanu, acuzat că ar fi primit mită de 800.000 de euro

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că în perioada în care era premier a primit „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Această sumă ar reprezenta un comision de 10% din valoarea unor acte adiţionale. Pe fondul acesta, DNA solicitat ridicarea imunităţii parlamentare a lui Tăriceanu.

Atac armat în California

Ian David Long, un fost ofiţer din marina americană în vârstă de 28 de ani care avea probleme psihice, a ucis 12 persoane în barul Borderline din oraşul Thousands Oaks, California, inclusiv un poliţist. Alte 12 persoane au fost rănite. Atacul a avut lor miercuri, la ora locală 23:20. Cel puţin 200 de persoane se aflau în club atunci, fiindcă clubul găzduia o petrecere pentru studenţi. La începutul acestui an, fostul ofiţer a fost destituit din funcţie după ce medicii au descoperit că se purta iraţional la domiciliu. Poliţiștii spun că a folosit o armă semi-automată de calibru G45, deţinută legal. Suspectul a fost găsit mort, iar motivul atacului nu este cunoscut încă.

Mihail Gorbaciov avertizează împotriva reînceperii Războiului Rece

Joi, fostul președinte Gorbaciov a avertizat Rusia și Statele Unite că relaţiile tensionate pot duce la reînceperea Războiului Rece, situaţie „nedorită la nivel global”. Afirmaţia a fost făcută la Moscova, după premiera filmului documentar „Întâlnindu-l pe Gorbaciov”. Fostul președinte a mai subliniat că lumea se îndreaptă periculos spre „o nouă cursă de înarmare”, iar „cel mai periculos lucru în acest moment ar fi reînceperea confruntărilor”. Mihail Gorbaciov a avut un rol important în încetarea Războiului Rece.

Administraţia Trump vrea să limiteze cererile de azil

Potrivit unei reglementări a administraţiei Trump, indivizii care trec ilega graniţa de sud a SUA devin neeligibili pentru azil. Această măsură este considerată un pas major cu rol în limitarea cererilor de azil venite din partea imigranţilor. Decizia îi afectează în mare măsură pe migranţii din Guatemala, Honduras şi El Salvador, care trec graniţa dintre Mexic şi SUA pentru a scăpa de violenţa şi sărăcia din ţările lor.

Coreea de Nord a amânat discuţiile cu SUA

Coreea de Nord a amânat joi discuţiile cu Statele Unite „pentru că nu a fost pregătită”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley. Astfel, întâlnirea dintre secretarul de Stat Mike Pompeo și Kim Yong Chol, un consilier nord-coreean de rang înalt, a fost amânată și va fi reprogramată în curând. Potrivit ambasadorului, această amânare nu reprezintă o problemă majoră. Mike Pompeo și Kim Yong Chol ar fi trebuit să discute despre planificarea unui al doilea summit între președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean Kim Jong-un.

Românii din Ucraina nu vor mai vorbi limba maternă

Parlamentul Ucrainei se pregăteşte să adopte o lege a limbii ucrainene, care va avea efecte asupra minorităţilor naţionale. Românii din Ucraina se tem că procesul de „ucrainizare forţată” va duce la vărsare de sânge. „Legea vine pe fondul unui trend deja confirmat de consolidare a identităţii naţionale ucrainene prin reducerea drepturilor de care se bucură minorităţile naţionale din Ucraina”, a declarat dr. Dorin Popescu, fost diplomat al României la Cernăuţi. Autorităţile din România nu au transmis nicio poziţie oficială vizavi de noua lege.

Mediul de afaceri din România nu este prielnic

Potrivit „Barometrului Minţilor Creative”, numai 12% dintre antreprenorii creativi cred că actualul context economic este prielnic pentru business, iar doar 17% dintre cei chestionaţi iau în considerare extinderea afacerii în următorul an. Sondajul a fost realizat în perioada 5-22 octombrie 2018, iar rezultatele se bazează pe răspunsurile a peste 200 de antreprenori cu funcţii de conducere în întreprinderi mici și mijlocii din toate industriile creative aferente codurilor CAEN din România.
Potrivit unui procent de 66% dintre respondenţi, auto-finanţarea este cel mai util instrument financiar pentru antreprenorii creativi, iar unul din patru antreprenori consideră ca finanţarea prin fonduri europene este foarte necesară.