Esenţiale de weekend

43

Legea de revizuire a Constituţiei dezbătută de Curtea Constituţională

Legea de revizuire a Constituţiei, dezbătută de Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a României va dezbate luni legea de revizuire a Constituţie,i în urma adoptării de către Senat a iniţiativei cetăţenești pentru revizuirea legii conform căreia familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și nu pe cea consimţită între soţi. Iniţiativa a fost semnată de 3 milioane de cetăţeni, iar referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.

Participări internaţionale la Summitul celor Trei Mări

Președintele Klaus Iohannis va găzdui cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, ce va avea loc la București, în perioada 17-18 septembrie. Summitul are ca ţintă realizarea unor progrese pentru creșterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale – energie, transporturi şi digital. În cadrul summitului va avea loc la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al preşedintelui, și prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

România, lider european la creșterea costurilor cu forţa de muncă

Costul total al forţei de muncă în România a înregistrat cea mare creștere dintre statele membre ale Uniunii Europene în trimestrul II din 2018, în comparaţie cu aceeași perioadă a anului 2017, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat. Pe sectoare ale economiei, în România, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 13,2% în servicii, cu 14,6% în construcţii și cu 14,2% în industrie.

Anul trecut, trenurile din România au avut întârzieri de aproape 10 ani

Trenurile din România au înregistrat anul trecut întârzieri de 5 milioane de minute, adică aproape 10 ani. Reprezentanţii CFR nu au comentat până în prezent situaţia. În România viteza medie cu care circulă trenurile este de 43 km pe oră, iar din 2.283 de vagoane de călători, 795 sunt vechi şi au nevoie de modernizări.

Posibilă intervenţie militară pentru înlăturarea lui Nicolas Maduro

Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), a declarat în recenta sa vizită în Columbia că nu ar trebui scoasă din calcul posibilitatea unei intervenţii militare în vederea înlăturării de la putere a președintelui Nicolas Maduro, din Venezuela. Oficialul a acuzat regimul actual de comiterea de „crime împotriva umanităţii” și a avertizat că situaţia din Venezuela riscă să destabilizeze întreaga regiune.

Taifunul Mangkhut face ravagii

Cel puţin 54 de persoane au murit în Filipine, iar alte două au fost ucise duminică după-amiază în Hong Kong, din cauza taifunului Mangkhut, cea mai puternică furtună din acest an din Asia de Sud-Est. Duminică, autorităţile locale din Filipine au declarat că multe dintre decese au fost cauzate de alunecările de teren. Totodată oficialii estimează că zeci de persoane sunt încă îngropate din cauza inundaţiilor. În același timp, în China, peste 2,5 milioane de oameni au fost evacuaţi din provincia Guangdong, tot din cauza alunecărilor de teren.

Și în Statele Unite, uraganul Florence a cauzat moartea a cel puţin 10 persoane. În plus, peste 900 de persoane au fost salvate de inundaţii şi 15.000 de oameni au rămas în adăposturile de stat. Centrul Naţional pentru Uragane a informat duminică dimineaţă că intensitatea fenomenului meteo Florence a scăzut până la nivelul unei furtuni tropicale, însă în unele zone din Carolina de Nord continuă să se înregistreze cantităţi excesive de precipitaţii cu efecte „catastrofale”.

Ace de cusut în căpșunile din Australia

Autorităţile din Queensland, Australia, au retras mai multe loturi de căpșuni de pe piaţă, după ce au descoperit ace de cusut în ele. Cazuri similare au fost semnalate în statele New South Wales şi Victoria. Autorităţile din Queensland oferă o recompensă de 100.000 de dolari australieni pentru informaţiile care pot contribui la elucidarea anchetei deschise în acest caz. Asociaţia producătorilor de căpşuni din Australia este de părere că fapta a fost săvârșită de un fost angajat nemulţumit. În urma acestei fapte, șase din cele opt state și teritorii au fost afectate.

VW oprește definitiv producţia celebrei Broscuţe

Volkswagen America, divizia care coordonează modelul Beetle, urmașul legendarului Kafer, va opri în luna iulie 2019 producţia acestui model, care se fabrica în uzina din Puebla, Mexic, singurul loc din lume unde era fabricat acest model. Scoaterea din producţie face parte dintr-un plan mai amplu de restructurare a portofoliului, plan lansat de Herbert Diess, CEO VW Group. Deși au existat voci care vehiculau ideea unui Beetle electric, care să păstreze numele și istoria primului Volkswagen din istoria companiei, se pare că șefii companiei nu au adoptat ideea.

Cum își urmărește guvernul chinez cetăţenii

Un prototip de motor de căutare cenzurat, construit de Google pentru piaţa din China, face asocierea dintre căutările online și telefonul privat al utilizatorului, ușurând astfel monitorizarea realizată de guvernul chinez. Motorul de căutare, codificat Dragonfly, a fost conceput pentru dispozitivele Android și ar elimina conţinutul considerat sensibil de către regimul Partidului Comunist din China, cum ar fi informaţiile despre disidenţi politici, libertate de exprimare, democraţie, drepturile omului și protestul pașnic. Conducătorii organizaţiilor pentru drepturile omului au criticat Dragonfly, spunând că acesta ar putea contribui în mod direct la încălcarea drepturilor omului.

Primarul Londrei solicită un al doilea referendum Brexit

Primarul Londrei, Sadiq Khan, care optează pentru rămânerea Marii Britanii în UE, a cerut oficial un al doilea referendum pentru a se decide ieșirea din Uniunea Europeană. Primarul a precizat că „timpul se scurge cu rapiditate” în timp ce guvernul condus de Theresa May pare a fi „nepregătit şi într-o stare de confuzie”. Acesta a mai declarat că eşecul în a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul ar putea avea consecinţe negative asupra Marii Britanii. Pe 29 martie, Marea Britanie ar trebui să iasă din UE.

Japonia respinge propunerea unui tratat de pace cu Rusia

Japonia a respins propunerea președintelui Putin de a încheia un tratat de pace până la sfârșitul acestui an. Rusia și Japonia încă nu au semnat un acord pentru încheierea oficială a conflictului din al Doilea Război Mondial, din cauza insulelor Kurile, pe care rușii le-au ocupat în anii 1940, iar japonezii le vor înapoi. Japonia ar dori să recupereze aceste insule, pe care le numesc Teritoriile de Nord și despre care cred că sunt ocupate ilegal, însă Rusia nu are în plan să le returneze.