Fotografiile cu girafe, antilope, rinoceri și elefanţi surprinși într-un decor alb au devenit virale, după ce un front de aer rece a adus zăpadă în Africa de Sud în weekendul care a trecut.
Clasamente de genul „Cele 10 locuri unde nu ninge niciodată“ ar putea cunoaște modificări importante în viitor, pe măsură ce fenomene meteo mai puţin obișnuite își vor face apariţia pe covorul roșu al schimbărilor climatice.
Astfel, după ce 40 de ani nu a nins în Sahara, una dintre cele mai calde regiuni de pe glob, imagini cu dunele de nisip acoperite cu un strat de zăpadă au făcut înconjurul lumii, după ce au fost publicate pe Twitter, în 2016. Zăpada a rezistat numai o zi în Ain Sefra, orașul algerian situat la 1.000 de metri deasupra nivelului mării.
Sahara a rămas însă destinaţia pasageră a fulgilor de zăpadă și în următorii doi ani. În ianuarie 2017, locuitorii din Ain Sefra erau surprinși de troiene de zăpadă de 1 m înălţime, aproape dublul stratului de zăpadă depus în majoritatea staţiunilor de schi din Alpii francezi, scria ziarul FF4G. În timp ce adulţii au avut bătăi de cap cu un trafic îngreunat și cu mașini blocate în zăpadă, copiii au putut să își facă oameni de zăpadă și să meargă la săniuș, activităţi de iarnă de care se bucurau în premieră.
Zăpada care cade în Sahara, mai ales în regiunea munţilor Atlas, este „neobișnuită, dar nu nemaiauzită“, potrivit declaraţiei din 2018 a purtătoarei de cuvânt a Oficiului de Meteorologie din Algeria.
Ninsorile de primăvară în Africa de Sud
Este o afirmaţie care se potrivește, cu unele nuanţe, și ninsorii căzute în weekendjul trecut în Africa de Sud. Episodul de ninsoare e oarecum neobișnuit, pentru că primăvara s-a instalat deja în regiune, iar ţara are temperaturi destul de ridicate în tot cursul anului. Pe de altă parte, Africa de Sud a pășit în primăvară abia de câteva zile, iar zăpada nu este un fenomen meteo ieșit din comun aici, deși ea poate lipsi din peisajul african chiar și ani la rând, mai ales în zonele populate.
Calendaristic, primăvara sosește în septembrie în Africa de Sud și se încheie odată cu ultimele zile ale lunii octombrie, iar iarna debutează în iunie și se termină în august. Ninsorile nu lipsesc din Africa de Sud în anotimpul iernii, dar ele cad în general pe lanţurile muntoase – în special în Drakensberg şi în munţii din Lesotho.
În restul regiunilor, zăpada își face apariţia ceva mai rar. În Johannesburg, cel mai mare oraș al ţării, ninsoarea ușoară din august 2012 era prima de care se bucura orașul în ultimii 5 ani.
Ninsorile în septembrie sunt totuși destul de rare, dacă ne uităm pe istoricul căderilor de zăpadă din ultimul secol și jumătate. În 1853, o furtună de zăpadă lovea provincia Eastern Cape în primele zile ale lui septembrie, sute de oameni îngheţând de frig în districtele Graaff-Reinet, Burgersdorp și Somerset East.
Finalul lui septembrie 1913 aducea zăpadă abundentă în mai multe zone ale ţării, printre care și Kimberley, unde nu mai căzuse un fulg de nea de 30 de ani.
În septembrie 1936 zăpada și frigul erau cauza morţii prin îngheţ a mai multor persoane din Africa de Sud, iar la mijlocul lui septembrie 1953 zăpada era de 20 de centimetri în Sutherland și de 2,5 metri la Dordrecht, traficul rutier fiind închis.
Ninsorile din 26-28 septembrie 1987 au izolat mai multe zile câteva regiuni ale ţării, printre care și provincia Eastern Cape, au blocat aici un tren de călători și au atras intervenţia elicopterelor, care au transportat apă potabilă în satele izolate.
Ger, zăpadă, fotografi și animale exotice în septembrie 2018
Prin contrast cu ninsorile abundente (și neobișnuite) ale altor primăveri sau cu cele sosite în miez de vară – în decembrie 1950 și decembrie 1970 –, zăpada care a căzut recent în Africa de Sud e doar o surpriză plăcută pentru copii și pentru iubitorii de fotografie.
Un front atmosferic rece a adus frig și zăpadă în mai multe dintre regiunile ţării la sfârșitul săptămânii trecute. A nins în provincia Western Cape, ca și în Eastern Cape, unde autorităţile au închis drumurile, iar temperatura a scăzut sub 0 grade în Cederberg, munţii Hex River şi în rezervaţia Matroosberg.
Kitty Viljoen este autoarea câtorva dintre fotografiile ce au împânzit internetul, ea imortalizând în mijlocul peisajului alb elefanţii din Sneeuberg (în traducere, Muntele de Zăpadă) și girafele din regiunea semideșertică Karoo. Obiectivul foto al altor rezidenţi iubitori de peisaje atipice a surprins antilopele din rezervaţia Glen Harry Game, Eastern Cape.
Deși nu ninge pentru prima dată în afara sezonului, sud-africanii s-au bucurat de zăpada neobișnuită într-o manieră diferită – transmiţând lumii, prin reţelele de socializare, imagini inedite ale vieţii sălbatice, nevoite să se adapteze instantaneu de la temperaturi deșertice la peisaje și temperaturi de iarnă.