Particule poluante din aer, găsite în placenta umană

214

Particulele poluante din aer se depun chiar și în placentă. În cadrul unui nou studiu, la care au participat mame din Londra, cercetătorii au observat existenţa particulelor poluante în placentele tuturor mamelor participante. În plus, oamenii de știinţă declară că este foarte posibil ca particulele să poată fi prezente și în fetuși.

„Există o legătură majoră între aerul poluat pe care îl respiră o mamă și efectul pe care îl are asupra fătului”, a declarat dr. Lisa Miyashita, de la Universitatea Queen Mary, din Londra, care a făcut parte din echipa de cercetare. Echipa a examinat placentele a cinci femei care nu fumează și care au născut copii sănătoși. Cercetătorii au analizat celulele macrofage, care fac parte din sistemul imunitar al organismului și care izolează particule nocive, cum ar fi bacteriile și poluarea aerului. Experţii au găsit, între 3.500 de celule, un număr de 72 de particule diferite, întunecate. O analiză mai amănunţită la microscop i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că „este vorba despre particule negre de smog”.

Concluziile studiului au fost prezentate duminică la Paris, la Congresul Internaţional al Societăţii Europene pentru Boli Respiratorii (ERS). „Această cercetare sugerează un posibil mecanism al modului în care bebelușii sunt afectaţi de poluare în timp ce sunt teoretic protejaţi în uter. (…) Avem nevoie de politici mai stricte pentru un aer mai curat, dar și pentru a reduce impactul poluării asupra sănătăţii respiratorii din întreaga lume, deoarece vedem deja tineri adulţi care suferă de diverse afecţiuni din cauza poluării”, a declarat profesorul Mina Gaga, președinte al ERS.

În plus, directorul executiv al Unicef, Anthony Lake, a avertizat cu privire la riscurile la care sunt supuși bebelușii care respiră aer poluat. „Poluanţii afectează plămânii în curs de dezvoltare ai copiilor într-o așa manieră, încât le pot deteriora permanent creierul aflat de asemenea în stadiul de dezvoltare. Prin urmare, poluarea le afectează viitorul.”

Cercetări separate, prezentate la congresul ERS, au constatat că acei copii cu debut precoce și persistent de astm bronșic au avut performanţe academice mult mai slabe comparativ cu copiii cu o sănătate respiratorie bună. Experţii din domeniul sănătăţii corelează astmul la copii cu poluarea aerului. Astfel, copiii cu astm bronșic sunt de trei ori și jumătate mai predispuși să renunţe la școală la vârsta de 16 ani, mulţumindu-se doar cu o educaţie de bază și au de două ori mai multe riscuri să abandoneze facultatea.

Cercetătorii au mai arătat de asemenea că poluarea aerului provoacă o „reducere” importantă a inteligenţei. În anul 2016 oamenii de știinţă au descoperit nanoparticule toxice de aer poluat în creierul uman.

O serie de studii anterioare au arătat că aerul poluat crește în mod semnificativ riscul de naștere prematură, însoţită de riscul deficitului de greutate la naștere, ceea ce afectează copilul pe tot parcursul vieţii. Un studiu amplu publicat în luna decembrie 2017, în care cercetătorii au analizat peste 500.000 de nașteri din Londra, a confirmat legătura dintre poluare și evoluţia copilului și i-a determinat pe medici să declare că implicaţiile pentru multe milioane de femei din orașele poluate din întreaga lume sunt ceea ce se poate numi „o catastrofă a sănătăţii publice”.

La nivel global, 2 miliarde de copii – 90% din toţi copiii – sunt expuși la poluarea atmosferică ce depășește în mod semnificativ valorile recomandate în orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2013. În plus, un studiu Unicef a arătat că 17 milioane de bebeluși respiră un aer de șase ori mai toxic decât prevăd limitele internaţionale. „Este o situaţie inacceptabilă faptul că există factori pe care femeia nu îi poate controla și care îi afectează în mod negativ copilul nenăscut. (…) Fiecare copil merită să se nască în siguranţă”, a declarat Mireille Toledano, coordonatoarea studiului Unicef.

Aerul poluat provoacă la nivel global milioane de decese premature în rândul adulţilor și copiilor.