Alegerile din Franţa indică nivelul de sănătate politică

224

Între cele două tururi de scrutin la alegerile regionale din Franţa s-a pus la cale o strategie care a lăsat în final Frontul Naţional fără nicio victorie. Un asemenea rezultat lăsa impresia a fi imposibil, având în vedere că, după primul tur de alegeri, părea că extrema franceză va ajunge să conducă jumătate din regiunile ţării.

2015 va rămâne în istorie ca un an teribil pentru Franţa, care a trebuit să înfrunte două atacuri jihadiste. Cel din luna ianuarie, la redacţia Charlie Hebdo, a lăsat 17 persoane ucise, iar cel din noiembrie a plusat cu încă 130 de cadavre. Asta a însemnat și că Franţa a trebuit să înfrunte un teribil val naţionalist, atât de puternic încât să câștige primul tur de scrutin pentru alegerile regionale în 7 regiuni din 12. Acest rezultat a fost, totodată, și un test pentru capacitatea francezilor de a se mobiliza și de a-și apăra valorile tradiţionale.

Aceasta nu este însă o victorie completă. Frontul Naţional chiar a înaintat până la „porţile puterii” și singurul motiv pentru care  a pierdut în final a fost un artificiu politic. Partidul Socialist, care s-a ales doar cu cinci regiuni după primul scrutin, și-a retras candidatura din trei regiuni unde Frontul Naţional era cel mai avansat după primul scrutin și și-a sfătuit electoratul să creeze un „bloc republican”, care să ţină dreapta afară din regiune. Astfel, cu socialiștii în afara jocului, partidul de centru-dreapta al fostului președinte Sarkozy și-a înăsprit viziunea faţă de marile probleme ale Franţei, astfel încât să atragă electoratul lui Marine le Pen. Strategia a funcţionat, dar cine a ieșit cu adevărat învingător?

Ziarul Le Croix a rezumat situaţia, anunţând un eșec total: „Niciun partid nu poate să pretindă o victorie decisivă după alegerile regionale. Nu Frontul Naţional, nu republicanii, nu Partidul Socialist.” Franţa a ieșit totuși învingătoare. A mai primit timp pentru a-și reface politica, astfel încât la viitoarele alegeri importante, adică la cele prezidenţiale, să nu se mai repete un scenariu în care extrema de dreapta să trebuiască să fie combătută prin ceea ce Marine le Pen a numit „sabotaj electoral”.

Valul naţionalist din Franţa a fost izolat, dar doar pentru moment. Frontul Naţional a speculat fricile provocate de atacul terorist și de valul de imigranţi pentru a-și crea un sprijin electoral real, care va vota la fel la următoarele alegeri, având în vedere că sunt puţine șanse ca, până atunci, jihadiștii să fie eliminaţi și războiul sirian să ajungă la un capăt. Rezultatele finale de la alegerile regionale nu anulează faptul că acesta este cel mai popular partid francez la ora actuală, atingând corzi sensibile în fiecare strat al societăţii, scrie The Guardian.

La doar 24 de ore de la anunţarea rezultatelor finale, premierul Manuel Valls avertiza că a venit deja timpul pentru reformarea politicii franceze. El a recunoscut în Frontul Naţional o „ameninţare” pentru alegerile prezidenţiale, ceea ce înseamnă că „trebuie să ne schimbăm comportamentul. Trebuie să le dăm oamenilor ceva pentru care să vrea să voteze, nu doar să dea un vot negativ”, citează The Guardian. Franţa a mai câștigat puţin timp pentru a preveni o catastrofă ce pare imposibil de preîntâmpinat dacă promisiunile de a combate „starea de urgenţă” în care se găsesc economia și șomajul nu devin realitate.