O nouă coaliţie împotriva ISIS

928

În timp ce SUA și Rusia se pregătesc să negocieze pentru Siria, Arabia Saudită a anunţat formarea unei alianţe militare islamice, constituită din 34 de state arabe, care va lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Această mișcare ar trebui să fie catalogată drept o victorie nebănuită de către analiștii care sunt de părere că situaţia din Orientul Mijlociu trebuie rezolvată de către ţările din Orientul Mijlociu și nu de către europeni sau americani, a căror imixtiune în zonă nu a făcut decât să demonstreze că lucrurile s-au înrăutăţit, ca rezultat.

Într-o apariţie rară în presă, prinţul, și totodată ministrul Apărării în Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, a spus că statele, sub coordonarea sa, vor lupta împotriva terorismului în Irak, Siria, Libia, Egipt și Afganistan, însă nu a oferit indicaţii concrete despre ce înseamnă de fapt aceste eforturi militare. Lista lungă a „contribuabililor” include ţări precum Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Malaezia, Pakistan și state africane. Conform The Guardian, Iranul nu figurează pe listă pentru că se află în conflict prin intermediari cu Arabia Saudită, atât în Siria, cât și în Yemen. Anunţul făcut de prinţ a precizat că este „o datorie să protejăm statele islamice de toate grupările și organizaţiile teroriste, indiferent de secta și numele lor, care aduc moarte și corupţie pe pământ și care vor să îi terorizeze pe cei nevinovaţi”.

Statele Unite, în mod special, nu s-au ferit deloc să vorbească despre nevoia ca statele arabe să se implice mai mult pentru a susţine campania militară împotriva grupării Stat Islamic. Vestea din partea prinţului Arabiei Saudite vine într-un moment în care președintele american a ieșit la rampă pentru a le cere aliaţilor să înteţească lupta împotriva SI, spunând că este nevoie să se accelereze progresul, pentru ca gruparea să se resimtă cu adevărat. Conform președintelui, acum este momentul în care gruparea este lovită mai tare ca niciodată, ceea ce a determinat pierderea controlului asupra unor teritorii semnificative din Siria și Irak, scrie Reuters.

Chiar în aceste zile, delegaţii americani și delegaţii ruși, în frunte cu secretarul de Stat Kerry și ministrul de Externe Lavrov, pun în ordine ultimele detalii pentru organizarea unei întâlniri a liderilor mondiali pe tema Siriei, care ar trebui să aibă loc la New York, pe 18 decembrie. Deși Rusia este constant acuzată că nu face decât să lupte împotriva rebelilor sirieni și să îl protejeze astfel pe Assad, partea rusă se plânge totodată că americanii nu vor să se angajeze într-o coordonare dedicată a loviturilor pe care ambele ţări le execută în prezent în Siria, lăsând astfel loc pentru multe neînţelegeri diplomatice și incidente militare.

Toate acţiunile militare din Siria ar trebui să fie coordonate pentru a ca eficienţa să fie maximă și impactul asupra civililor să fie minim. Din păcate, acest lucru pare imposibil în prezent. Conform Washington Post, agenţiile care oferă asistenţă umanitară în Siria au avertizat deja că atacurile rusești din nordul Siriei au paralizat rutele pe unde intrau ajutoare, au distrus fabricile de pâine și spitalele și au provocat nenumărate morţi civile. Conform acestor martori, atacurile aeriene rusești s-au înmulţit mai ales după ce Turcia a doborât avionul rusesc. Astfel, devine din ce în ce mai clar scopul Rusiei de a-l readuce la putere pe Assad, care este un inamic al Turciei.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.