„Căsătoria pentru toţi”: Franţa va deveni a 12-a ţară care legalizează căsătoria gay

1895

Franţa este următoarea ţară ce va legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex, după ce preşedintele Francois Hollande a făcut presiuni pentru promovarea proiectului de lege, prima reformă socială majoră din timpul mandatului său.

De altfel, Hollande nu a făcut niciun secret din faptul că susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex. A afirmat-o în campania electorală, a pus-o în topul agendei sale de lucru, iar acum Parlamentul va vota în favoarea sau împotriva proiectului, la mijlocul anului viitor.

Propunerea legislativă a fost aprobată de miniştrii din cabinetul francez, care au considerat-o „un progres al societăţii", deoarece include definiţia unei căsătorii pentru toţi, indiferent de preferinţele sexuale.

Proiectul de lege redefineşte căsătoria ca „o înţelegere între două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex", iar cuvintele „mamă" şi „tată" sunt înlocuite de sintagma „părinţi". Astfel, noile modificări vor permite cuplurilor homosexuale să adopte copii, declară purtătorul de cuvânt al guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, pentru France 24.

Însă reprezentanţii comunităţii gay văd proiectul de lege ca pe o soluţie de compromis, deoarece cuplurile gay nu vor avea acces gratuit la metode de procreere artificială, aşa cum îşi doresc.

Căsătoriile gay în Europa

Dacă proiectul de lege va fi votat, Franţa va deveni a douăsprezecea ţară care va legaliza căsătoriile homosexuale. Dintre aceste ţări liberale, cele mai multe sunt ţări europene (Danemarca, Norvegia, Suedia, Spania, Portugalia, Olanda, Islanda şi Belgia), care au ales să renunţe la definiţia tradiţională a căsătoriei şi să ofere drepturi extinse cuplurilor homosexuale.

În Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Germania, Islanda, Olanda, Norvegia, Spania şi Suedia cuplurile au dreptul, prin lege, să adopte copii, dar în Franţa acesta este un privilegiu pe care îl au doar cuplurile căsătorite, nu şi cei care fac parte dintr-o uniune civilă – indiferent că aceasta este între persoane heterosexuale sau homosexuale.

Puternica opoziţie franceză

Proiectul de lege vine pe fondul unei opoziţii puternice din partea politicienilor de dreapta, dar şi din partea a numeroase organizaţii musulmane, creştine protestante şi evreieşti. Opoziţia conservatoare a avertizat că o asemenea îndepărtare de valorile tradiţionale semnalează sfârşitul unităţii familiale.

Deşi Franţa a făcut paşi importanţi spre secularism în ultimii ani, cea mai puternică voce religioasă rămâne cea a Bisericii Romano-Catolice. Cardinalul André Vingt-Trois, Arhiepiscop de Paris, a numit proiectul de lege o „dezamăgire profundă, care va distruge familia".

În ciuda acestei opoziţii, susţinerea populară a căsătoriilor gay este una numeroasă. Sondajele de opinie recente arată că două treimi dintre alegătorii francezi susţin căsătoria gay. Totuşi, în ceea ce priveşte adopţia, părerile sunt încă împărţite.