Un nou mandat Obama, o nouă eră pentru religia din America

270

S-a terminat cu dominaţia unei singure religii. Câştigarea alegerilor de către Barack Obama este un punct de turnură pentru religia din Statele Unite, care arată că un nou tip de expresie religioasă a căpătat momentum. Unii se bucură, alţii, precum Fraklin Graham cred că „calea spre distrugere".

Redactorul şef pe domeniul religiei de la binecunoscuta publicaţie Huffington Post, Paul Brandeis, aplaudă votul Americii pentru a recunoaşte şi celebra diversitatea, prin persoana unui preşedinte care el însuşi reprezintă o mixtură de rase, religii şi culturi.

După părerea lui Brandeis, odată cu victoria lui Obama, a pierdut cursa abuzul spitirual de putere care „căuta să frângă demnitatea şi drepturile celorlalţi." Au fost învinşi cei care credeau că le pot impune, din convingeri religioase, femeilor să ducă la capăt o sarcină rezultată din viol. Au fost învinşi liderii din topul ierarhiilor religioase, precum catolicul Ralph Reed sau Billy Graham, care au realizat că „abilitatea lor de a-şi impune religia altor americani a scăzut şi nu se va întoarce niciodată," scrie Brandeis.

Locul lor este acum ocupat de o coaliţie de protestanţi, catolici, musulmani, evrei, budişti şi ne-afiliaţi, care „sărbătoresc demnitatea şi importanţa tuturor persoanelor, inclusiv a comunităţii LGBT." Acest mozaic religios, care reprezintă astăzi Statele Unite, lasă loc pentru neînţelegeri doctrinare, nu este o mişcare ecumenică, dar nu caută să „denigreze pe nimeni".

În această nouă lume, creştinii nu mai ocupă un loc central, ci trebuie să se plaseze cel puţin pe picior de egalitate, în sfera socială, cu toţi oamenii care nu sunt creştini. Singurul lor rol rămâne să îi iubească pe cei din jur, de alte religii sau de nicio religie, cu acceaşi dragoste frăţească, care rămâne la nivelul de acceptare a tuturor cutumelor sociale, şi nu încearcă să corecteze şi să convertească. S-a terminat cu Adevărul unic, deţinut de o singură religie. Acesta trebuie să rămână între cei patru pereţi ai locurilor de închinare, dar strada aparţine unui mozaic religios care trebuie să accepte aceleaşi norme de „respect". Brandeis vorbeşte despre un respect care să îmbrăţişeze libertăţile şi drepturile diverselor comunităţi, în detrimentul propriilor convingeri spirituale.

Iar Brandeis, care conduce primul site de religie din Statele Unite, nu îşi expune doar părerea proprie. Expune un adevăr care reiese şi din datele de la exit polluri. Majoritatea categoriilor religioase: catolici, evrei, mormoni, alte relgii şi împreună cu cei ne-afiliaţi religios, au votat în numere mai mari pentru Obama, decât pentru Mitt Romney. Chiar şi dintre protestanţi, singurul grup, în afară de evanghelici, care a votat prepoderent cu Romney, afro-americanii au votat în procent de 95% cu preşedintele Obama, deşi a avut o platformă pro-avort, pro-contracepţie, pro căsătorii homosexuale.

Pentru Brandeis, ca şi pentru mulţi alţi formatori de opinie din Statele Unite, acest rezultat de la alegeri este cel mai bun lucru care s-ar fi putut întâmpla pentru America. Pentru alţii însă, este opusul. Vaticanul joacă cartea diplomaţiei, trimiţând felicitări preşedintelui Obama pentru realegerea sa, dar reamintindu-i totodată care este diferenţa dintre avort şi servicii de îngrijire medicală. Vaticanul şi-a exprimat speranţa ca Obama să urmeze legea şi dreptatea, în respect faţă de „valorile umane esenţiale", promovând cultura vieţii şi libertatea religioasă.

Pe de altă parte, reverendul Franklin Graham, fiul lui Billy Graham nu s-a ferit să îşi exprime clar părerea că America a luat drumul distrugerii, odată cu aceste rezultate electorale. Într-un interviu pentru CNN, el a exprimat că prin acest „drum" se referă printre altele şi la legalizarea căsătoriilor homosexuale.

Ieri, după ani de succes la referendumuri, suporterii definiţiei tradiţionale a căsătoriei, au fost învinşi în patru state americane, în care oamenii au votat pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale.

„Dacă ne este permis să mergem pe acest drum pe care vrea preşedintele să mergem, cred că va gi spre pierderea noastră şi distrugerea acestei naţiuni," a spus răspicat Graham, conform Christian Post.