Franţa aprobă prima adopţie pentru un cuplu gay

71

La cinci luni de la intrarea în legalitate a căsătoriilor între persoanele de același sex în Franţa, reformele sociale continuă cu prima adopţie a unui copil de către un cuplu gay.

Caroline și Pascale A. s-au măritat în luna iunie a acestui an și imediat au depus o cerere de adopţie pentru cei doi copii biologici ai uneia dintre femei. Ea a rămas însărcinată prin inseminare artificială de la un donator necunoscut. Anunţul a fost sărbătorit de către Asociaţia pentru Părinţi Homosexuali, care spune că de acum înainte copiii cu doi părinţi de același sex vor fi o normalitate, citează Time.

Acesta nu este singurul eveniment care s-a întâmplat în Franţa, în legătură directă cu legalizarea căsătoriilor homosexuale. Vineri, Consiliul Constituţional – cea mai importantă autoritate juridică – a decis că primarii nu vor putea refuza oficierea unor asemenea cununii civile.

Pe 13 iunie, Jean-Michel Colo a devenit primul primar francez care și-a anunţat refuzul de a oficia căsătorii între doi bărbaţi din jurisdicţia sa. Alţii i-au urmat, dar fără succes. Grupul de primari a cerut ca legea căsătoriilor homosexuale să includă o clauză de „libertate de conștiinţă", dându-le oficiatorilor dreptul de a refuza să cunune persoane de același sex, dacă asta intră în conflict cu credinţele lor morale sau religioase. Curtea a respins acest argument, scrie France 24.

Cei şapte primari sunt decişi să-şi facă dreptate înaintea preşedintelui Francois Hollande şi chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În cazul în care nu vor avea câştig de cauză, refuzul lor le poate aduce cinci ani de închisoare sau o amendă de 7.500 de euro.