Terapia cognitiv comportamentală poate trata cu succes ipohondria

137

Psihoterapia cognitiv comportamentală s-a dovedit a fi mult mai benefică pacienţilor care suferă de ipohondrie sau de alte tulburări anxioase legate de sănătate, faţă de tratamentele standard, susţin cercetătorii britanici într-un studiu publicat în jurnalul de specialitate The Lancet.

Din cei 444 de pacienţi aleși de oamenii de știinţă pentru experiment, 219 au primit un tratament bazat pe psihoterapie cognitiv comportamentală, iar ceilalţi 225 au fost trataţi prin procedurile standard.

După un an, persoanele din grupul care a participat la ședinţe de psihoterapie cognitiv comportamentală au înregistrat „o ameliorare semnificativ mai mare în ceea ce privește simptomele autoevaluate ale anxietăţii și depresiei", în raport cu ceilalţi participanţi, citează BBC. În urma tratamentului, de două ori mai mulţi pacienţi din acest grup au atins un nivel normal al gradului de anxietate, în raport cu restul – circa 14%, faţă de numai 7 procente din grupul care a primit tratament standard. În plus, încă de la începutul experimentului, persoanele care au primit tratamentul prin terapia cognitiv comportamentală au înregistrat o diminuare a tulburărilor legate de sănătate imediat după începerea ședinţelor.

Autorul studiului, profesorul Peter Tyrer, directorul Centrului pentru Sănătate Mentală de la Imperial College London, a subliniat că această metodă este „relativ ieftină" și ar putea fi eficientă în tratarea pacienţilor care suferă de ipohondrie. Astfel, asistentele medicale ar putea fi instruite pentru a putea oferi în spital tratament psihologic.