Franţa, șocată de filmarea în care o femeie este lovită de un hărţuitor

477

Un incident de hărţuire filmat de camera de securitate a unei cafenele din Franţa a stârnit o dezbatere naţională privind hărţuirea femeilor. Marie Laguerre, o tânără studentă din Franţa, în vârstă de 22 de ani, a fost lovită peste faţă de un bărbat după ce aceasta i-a cerut să o lase în pace.

Fata era în drum spre casă când un bărbat ce trecea prin dreptul unei terase a început să facă mai multe comentarii obscene la adresa ei și să scoată sunete cu tentă sexuală. „Am simţit ură, a fost umilitor”, a declarat fata, care i-a spus bărbatului să înceteze. La auzul acestor cuvinte, agresorul s-a infuriat, s-a apropiat de ea și i-a dat o palmă puternică peste faţă și a continuat să ţipe la ea.

„Nu a fost prima dată în ziua aceea, săptămâna sau luna aceea în care am fost hărţuită pe stradă. M-am enervat și i-am zis: «taci din gură!». Nu am crezut că m-a auzit, dar mă auzise”, a explicat tânăra.

Clienţii cafenelei unde a avut loc incidentul au sărit în apărarea studentei. „Am știut că o să mă lovească. Puteam să fug. Dar nu voiam să plec capul și cu siguranţă nu aveam de gând să îmi cer tot eu scuze”, a comentat fata.

Ulterior, Laguerre a plecat acasă, dar mai târziu s-a întors pentru a lua declaraţii de la martorii la incident, iar pentru a-l putea identifica mai ușor pe agresor, directorul cafenelei i-a pus la dispoziţie filmarea obţinută cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Incidentul este investigat, însă deocamdată agresorul nu a fost identificat.

Studenta agresată a postat videoclipul pe You Tube și imediat acesta a devenit viral. „Nu pot să tac din gură și nu trebuie să rămânem tăcute când se întâmplă astfel de lucruri. Acest comportament este inacceptabil. Se întâmplă în fiecare zi. Acești bărbaţi cred că pot face orice pe stradă, ei cred că li se permite să ne umilească. Este inacceptabil. Lucrurile trebuie să se schimbe și trebuie să se schimbe acum”, a declarat tânăra.

Clipul a stârnit o dezbatere asemănătoare mișcării #MeToo din SUA, cu echivalentul său francez #BalanceTonPorc, în condiţiile în care autorităţile franceze iau în calcul introducerea unor amenzi pentru cei care hărţuiesc femei pe stradă.

Reacţii politice

Ministrul francez al egalităţii, Marlène Schiappa, s-a declarat „indignată… dar nu surprinsă, din păcate” de incident. Schiappa a contribuit la elaborarea unui nou proiect de lege, care propune amendarea pe loc cu până la 920 de dolari a celor care hărţuiesc sexual pe cineva în spaţiul public. Susţinut de președintele Emmanuel Macron, proiectul de lege i-ar pune sub acuzaţie chiar în momentul faptei pe cei care manifestă un comportament public neadecvat, cum ar fi „comentarii degradante sau umilitoare, dar și agresiuni sexuale sau sexiste” faţă de cineva, scopul noii legi fiind de a impune o interdicţie socială clară asupra hărţuirii.

Atunci când sunt agresaţi, oamenii reacţionează diferit și pot avea o reacţie confuză, potrivit psihologului francez Muriel Salmona. „Simţi teamă, ameninţare, dar și furie și exasperare, chiar dacă se întâmplă de mai multe ori în cursul unei zile.” Este posibil ca unii să nu poată reacţiona din cauza șocului sau a ceea ce se numește „amnezie emoţională”. Alţii ar putea să nu răspundă pentru că se tem că agresorul ar putea deveni violent, așa cum s-a întâmplat cu Laguerre. Chiar și cei care reacţionează la afirmaţiile agresorului pot continua să experimenteze frica sau anxietatea. „Astfel de reacţii sunt complet normale, susţine psihiatrul, care a adăugat că hărţuitorii încearcă să „inducă o stare de frică”.

În sensul acesta, grupul francez de combatere a hărţuirii, #StopHarcelementDeRue (stop hărţuirii pe stradă), le oferă câteva sfaturi tuturor celor care se simt ameninţaţi într-un loc public. Dacă vă simţiţi nesigur, ignoraţi hărţuitorul și mergeţi la un loc sigur, cum ar fi un magazin sau un restaurant. Dacă vă simţiţi în siguranţă, răspundeţi calm și ferm, dar fără a vă cere scuze. Se recomandă obţinerea de sprijin din partea trecătorilor, dacă este posibil.

Reprezentanţii grupului avertizează că insultarea hărţuitorului ar putea genera un răspuns violent, iar în eventualitatea aceasta, dacă agresorul vă ameninţă sau vă urmărește, cel mai bine este să sunaţi sau să vă deplasaţi la cel mai apropiat post de poliţie.

Date la nivel global

Cifrele la nivel global arată că fenomenul hărţuirii este unul de amploare. La nivel global, 35% dintre femei au experimentat o formă de agresiune fizică sau sexuală. Un număr de 120 de milioane de fete au fost obligate să întreţină raporturi sexuale sau alte forme de contact sexual. În India, în 2016, aproape 44% dintre femei au fost hărţuite în public. În Egipt, 99% dintre femeile din toate cele 7 regiuni ale ţării au experimentat o formă de hărţuire sexuală cel puţin o dată în viaţă.

În Statele Unite, 65% dintre femei au experimentat pe parcursul vieţii o formă de hărţuire sexuală în public, iar în Europa, în Marea Britanie, 64% dintre femei au avut parte de experienţe neplăcute cu conotaţie sexuală în public.

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă cel puţin o dată în viaţă, în timp ce peste 7 din 10 femei nu raportează situaţiile de agresiune, potrivit datelor Ministerului Public. În ceea ce privește abuzul sexual, acesta pare o normalitate la români, peste 55% considerând că actul sexual fără consimţământ este uneori justificat. În plus, peste 3 din 10 români consideră că ţinerea sub control a partenerei/partenerului prin interzicerea contactării familiei sau prietenilor, prin privarea accesului la bani sau prin confiscarea telefonului mobil sau a documentelor oficiale nu ar trebui să fie un aspect scos în afara legii.