Esenţiale azi, 1 august

109

BMW deschide fabrică nouă în Ungaria

BMW a anunţat marţi că va investi 1 miliard de euro într-o fabrică nouă, ce va asigura un număr de aproximativ 1.000 de locuri de muncă lângă orașul Debrecen, din Ungaria, la 40 de km de graniţa cu România. Este prima fabrică pe care BMW o construiește în Europa după 2005.

Potrivit BMW, este posibil ca lucrările să înceapă în a doua parte a anului viitor și este de așteptat ca unitatea să producă aproximativ 150.000 de autovehicule pe an. Compania a ales orașul Debrecen datorită infrastructurii foarte bune, a legăturilor logistice, dar și a furnizorilor consacraţi din apropiere. Un alt avantaj important a fost personalul calificat din zonă.

Piaţa imobiliară, în scădere

Dorel Niţă, șeful departamentului de cercetare în cadrul Imobiliare.ro, a declarat că, pentru prima dată în ultimii trei ani, se înregistrează o scădere a cererii în marile orașe. În comparaţie cu anul trecut au fost cu 5% mai puţini potenţiali cumpărători, iar în trimestrul al doilea din 2018 a avut loc și un ușor recul al vânzărilor.

Dacă anul trecut mulţi români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în 2018 lucrurile s-au schimbat, pe fondul creșterii susţinute a indicelui Robor, ceea ce a determinat ca unii potenţiali cumpărători să amâne decizia de achiziţionare a unei proprietăţi. Pe de altă parte, per ansamblu, în al doilea trimestru din 2018 și preţurile pentru locuinţe, atât apartamente, cât și case, s-au majorat cu 1,4% comparativ cu primul trimestru.

Jurnaliști ruși, uciși în Republica Centrafricană

Trei jurnaliști ruși au fost uciși într-o ambuscadă în Republica Centrafricană (CAR), unde se aflau pentru un documentar despre Wagner, un grup de mercenari ruși care activează în această ţară. Șoferul celor trei jurnaliști a supravieţuit incidentului. Ministerul rus de Externe a declarat că este în contact cu autorităţile locale pentru a stabili identitatea jurnaliștilor.

Rusia și-a asumat un rol din ce în ce mai important în CAR în ultimul an și a primit aprobarea ONU de a antrena armata ţării în decembrie.

SUA majorează taxele vamale pentru importuri din China

Administraţia lui Donald Trump plănuiește să majoreze de la 10% la 25% nivelul noilor taxe vamale impuse în cazul unor importuri din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari. Măsura are scopul de a forţa Beijingul să ofere concesii comerciale. Până acum, Beijingul a promis să introducă măsuri de retorsiune echivalente la importurile din Statele Unite.

Accident aviatic fără niciun deces

Un avion de pasageri s-a prăbușit marţi la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul “General Guadalupe Victoria Durango”, din Mexic. În urma incidentului, din cele 103 persoane care se aflau la bordul aeronavei, cel puţin 85 au fost rănite, iar, potrivit autorităţilor, nu s-au înregistrat decese.

Administratorii aeroportului au transmis că cel mai probabil incidentul a avut loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. După prăbușirea aeronavei, aeroportul a fost închis.

Se scumpesc gazele în România

Ca urmare a deciziei adoptate acum două săptămâni de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, ANRE, de la data de 1 august gazele naturale se scumpesc cu 5,83%. Hotărârea a fost luată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale. „Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat”, a informat ANRE.

În urma scumpirii, crește factura medie la un apartament dotat cu centrală termică cu 5 lei, în lunile calde, și cu 10 lei, în lunile din sezonul rece, în funcţie de consum.

Iranul respinge invitaţia SUA la discuţii

Înalţi oficiali iranieni au respins marţi oferta președintelui american, Donald Trump, la discuţii, pe care au văzut-o ca fiind lipsită de valoare după ce SUA a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului, odată cu retragerea unilaterală din acordul nuclear.

„Trump ar trebui mai întâi să renunţe la retragerea din acordul nuclear și să arate că respectă angajamentele predecesorilor săi și dreptul internaţional”, a declarat Kamal Kharrazi, fost ministru de externe. În plus, ministrul de interne al Iranului, Abdolreza Rahmani Fazli, a precizat că Teheranul nu vede în Washington un partener de negociere de încredere.

Procuror chilean: Biserica Catolică trebuie să renunţe la secrete

Poliţia și procurorii au organizat raiduri simultane la birouri ale Bisericii Catolice din Chile, căutând dovezi ale abuzurilor sexuale pe care Biserica nu le-a raportat poliţiei. Biserica Romano-Catolică susţine că „secretul pontifical” menţionat în legea canonică este menit să protejeze intimitatea tuturor persoanelor implicate. Criticii spun însă că episcopii l-au folosit ca un pe scut pentru a bloca anchetele autorităţilor civile.

Aceste raiduri și percheziţii coordonate de procurorul Emiliano Arias au marcat începutul a ceea ce experţii spun că este una dintre cele mai agresive investigaţii efectuate vreodată de o autoritate judiciară oriunde în lume.

Instanţa turcă respinge apelul pastorului american

Un tribunal turc a respins marţi apelul făcut în cazul pastorului american Andrew Brunson, care va fi în arest la domiciliu pe parcursul procesului, în care este acuzat de terorism, a afirmat avocatul acestuia. Dacă pastorul va fi găsit vinovat, acesta ar putea primi pedeapsă cu închisoarea până la 35 de ani.

Președintele american, Donald Trump, a ameninţat că va impune sancţiuni dure Turciei dacă nu îl eliberează pe pastor. Miniștri de externe ai celor două ţări, care participă la o întâlnire în Singapore, vor purta discuţii săptămâna aceasta în vederea aplanării tensiunilor dintre Washington și Ankara.