Pe 1 august, omenirea epuizează resursele planetei pe anul 2018

2455

Omenirea va trăi „pe credit” cinci luni, după ce la data de 1 august va epuiza resursele pe care natura le poate produce într-un an.

Omenirea va trăi „pe credit” cinci luni, după ce, la data de 1 august, va epuiza resursele pe care natura le poate produce într-un an.

Este vestea tristă primită de la ONG-ul Global Footprint Network, un think tank care monitorizează în primul rând ritmul de consumare a diverselor resurse, dar și emisiile de carbon provenite din arderea combustibililor fosili, precum și impactul de mediu al dezvoltării infrastructurii. ONG-ul calculează biocapacitatea a peste 200 de ţări, începând cu anul 1961.

Ziua de 1 august este „data la care vom fi folosit mai mulţi arbori, apă, soluri fertile și pește decât poate Terra să ne furnizeze într-un an pentru a ne alimenta, a ne asigura locuinţă și a ne deplasa și vom fi emis mai mult carbon decât pot să absoarbă oceanele și pădurile”, a precizat Valérie Gramond de la WWF – World Wide Fund for Nature, partener al Global Footprint Network

Anul acesta Earth Overshoot Day (Ziua Datoriei Ecologice, cea în care se ajunge la capătul resurselor regenerabile într-un an) vine cu două zile mai devreme decât anul trecut, iar experţii avertizează că rata de consum a resurselor se accelerează de la an la an. Aceștia spun că omenirea consumă în prezent resurse naturale de 1,7 ori mai rapid decât este capacitatea ecosistemelor de a se regenera.

Urmările „cheltuirii excesive a resurselor” (ecological overspend) includ pierderea biodiversităţii, despăduririle, eroziunea solului, deficitul de apă dulce și acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, ceea ce duce la un cerc vicios al schimbărilor climatice și la secete mai severe, incendii devastatoare și uragane.

Mathis Wackernagel, directorul organizaţiei Global Footprint Network, a declarat că „în vestul Statelor Unite sunt incendii, în cealaltă parte a lumii, locuitorii din Cape Town au fost nevoiţi să reducă consumul de apă la jumătate, acestea fiind strict consecinţe ale abuzului de resurse ecologice ale singurei noastre planete.”

În timp ce, conform experţilor, ar fi nevoie de 3,9 planete Pământ pentru ca întreaga populaţie a globului să consume resurse în felul în care o fac locuitorii Statelor Unite, Valérie Gramond amintește că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu al Organizaţiei ONU pentru Agricultură și Alimentaţie, o creștere de 70% a populaţiei globului va duce la o explozie a cererii de produse alimentare la nivel global, înregistrând chiar creșteri cu 100% în ţările în curs de dezvoltare.

Actualmente economiile par că funcţionează pe baza unei scheme Ponzi cu planeta noastră. Folosim resursele viitoare ale Pământului pentru a funcţiona în prezent și pentru a mări mai mult datoria ecologică. Este momentul să încheiem acest joc piramidal cu mediul și să stimulăm creativitatea și ingeniozitatea noastră pentru a crea un viitor prosper fără carburanţi fosili și distrugerea planetei”, a declarat Wackernagel.

Oamenii de știinţă vorbesc deseori de necesitatea adoptării urgente a unor soluţii pentru salvarea planetei și a implementării de strategii, subliniind de asemenea că fiecare are responsabilitatea de a acţiona. Măsuri există și sunt la îndemâna oricui. Astfel, pe website-ul Earth Overshoot Day sunt prezentate diferite soluţii pentru reducerea consumului de resurse naturale, dar și pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice. Printre acestea se numără revizuirea modului în care sunt gândite orașele, dezvoltarea energiei ecologice, lupta împotriva risipei alimentare și a consumului exagerat de carne, dar și limitarea expansiunii demografice. Dacă fiecare familie din lume ar avea cu un copil mai puţin, Ziua Datoriei Ecologice ar regresa cu 30 de zile până în 2050. Înlocuirea transportului public cu mersul pe bicicletă și înjumătăţirea deșeurilor alimentare sunt de asemenea soluţii viabile, potrivit cercetătorilor.

Potrivit www.footprintcalculator.org, în România, Ziua Datoriei Ecologice va fi pe 8 august.