Complicaţii în lumea arabă: Micul stat Qatar, în izolare diplomatică

409

Qatarul este perceput ca un fel de paria de către ţările arabe, fiind acuzat că finanţează terorismul. În culise, jocurile sunt mult mai complicate.

Parlamentul turc tocmai a ratificat două acorduri care permit desfăşurarea de trupe în Qatar şi antrenarea forţelor de jandarmerie din emirat, conform Reuters. Această situaţie vine pe fondul creșterii tensiunilor care au în centru micul emirat al Qatarului. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Yemenul și Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, pe care îl acuză că „susţine terorismul”, notează AFP. Izolarea diplomatică a statului Qatar este cea mai gravă criză de la crearea Consiliului de Cooperare în Golf, susţine presa internaţională.

În special, Arabia Saudită acuză Qatarul că sprijină grupări militante și că le răspândește ideologia, o referire aparentă la influentul canal de televiziune al-Jazeera, care are sediul în Qatar. Conform agenţiei oficiale de ştiri SPA, prin intermediul presei sale, statul Qatar ar răspândi mesajele a numeroase grupări teroriste, ca Frăţia Musulmană, al-Qaida şi ISIS.

Autorităţile din Qatar au respins acuzaţiile, calificând decizia ca „nejustificată” și subliniind că se confruntă cu o campanie de minciuni care are drept scop plasarea statului sub tutelă. „Campania de incitare se bazează pe minciuni, care au atins nivelul unor plăsmuiri totale”, a declarat Ministerul de Externe din Qatar. În urma declaraţiilor sale, starea de tensiune s-a amplificat, companiile Etihad Airways și Flydubai anunţând că își suspendă toate zborurile din și către Doha. La rândul său, Qatar Airways și-a suspendat toate zborurile către Arabia Saudită.

Situaţia pare dificil de descifrat, mai ales că ani de zile Qatarul s-a prezentat drept un mediator pentru multe dispute din regiune. Comentatorii consideră că această situaţie ar fi fost amplificată și de Donald Trump, care a luat partea Arabiei Saudite în această criză, declarând că „izolarea Qatarului ar putea însemna sfârşitul ororii teroriste”. Experţii consideră că cele patru ţări arabe au decis să acţioneze în disputele lor regionale convinse că vor avea sprijinul administraţiei Trump, explicaţie care concordă cu faptul că anunţul lor vine la câteva zile după ce președintele Donald Trump a ales Arabia Saudită ca destinaţie pentru primul său turneu diplomatic extern. Scopul a fost să le ceară ţărilor musulmane să fie unite în lupta împotriva extremiștilor islamiști și să indice Iranul ca sursă-cheie de finanţare și sprijin pentru grupările militante. „Nu este deloc întâmplător că noul zăngănit de arme din Golf a debutat imediat după vizita sa la Riad”, comentează DW.

Ulterior vizitei, preşedintele Trump i-a solicitat regelui Salman al Arabiei Saudite să îndemne la unitate în Golf. „Mesajul său a fost că avem nevoie de unitate în regiune pentru a combate ideologia extremistă şi finanţarea terorismului”, a spus un oficial de la Casa Albă. „Mă bucur foarte mult să constat că, în cadrul vizitei în Arabia Saudită, (liderii regionali) au spus că vor adopta o poziţie dură faţă de finanţarea terorismului și toate referirile au indicat spre Qatar. Poate că acesta va fi începutul sfârșitului ororii terorismului!” a subliniat Trump recent, pe Twitter. Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat că acest conflict nu va afecta lupta împotriva militanţilor islamiști.

Dincolo de aspectele invocate, miza chestiunii este setea de putere a unor tineri prinţi sprijiniţi de Donald Trump, consideră Bachir Amroune, într-un articol publicat de DW. Conform jurnalistului de origine arabă, „de cel puţin 60 de ani, Arabia Saudită este principalul exportator la nivel mondial de ideologii extremiste”, fapt care destabilizează numeroase regiuni de pe glob, în Caucaz, în Balcani sau în vestul Europei. „Zăngănitul saudit de săbii în direcţia Doha, însoţit de acuzaţia de terorism, nu e decât un pretext. Saudiţii sunt interesaţi în primul rând să-şi asigure o dominaţie absolută. Dar o lume arabă din care se extirpă orice opoziţie faţă de Arabia Saudită va fi o lume tot mai adânc afundată în mizerie.”

Aceleași jocuri de culise sunt subliniate și de alţi comentatori. Acuzaţia care i se aduce micului emirat Qatar este aceea că ar finanţa anumite organizaţii teroriste, dar în spatele acestei crize se află de fapt rivalitatea regională dintre Arabia Saudită şi Iran, conform RFI. Această situaţie ar fi generată de faptul că micul emirat Qatar s-a apropiat prea mult de Iran, ceea ce a provocat furia Arabiei Saudite. Qatarul dispune de cele mai mari zăcăminte de gaz din regiune, dar ele constituie un fel de patrimoniu comun cu Iranul. Pe de altă parte, criza actuală poate fi considerată și o lovitură de imagine pentru Qatar, care găzduiește o vastă bază militară americană și care urmează să organizeze în 2022 Cupa Mondială la fotbal.

Deocamdată sunt multe incertitudini legate atât de evoluţia evenimentelor, cât și de sursa reală a conflictului. De exemplu, postul american de televiziune CNN a relatat, citând surse FBI, că actuala criză din Qatar ar fi fost provocată de o poveste falsă plasată de hackeri ruşi la agenţia naţională de presă a Qatarului, în care ar fi vorba de o răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de către Qatar pentru eliberarea unor membri ai familiei regale răpiţi în Irak de teroriști care ar fi activi și în Siria, conform Financial Times.