China restricţionează accesul la informaţii religioase online

339

Administraţia de Stat pe Probleme Religioase (SARA), din China, autoritatea care reglementează toată viaţa spirituală a ţării, a făcut public un proiect de legi noi care restricţionează activităţile religioase online, inclusiv înregistrarea și distribuirea, prin text, poză sau format audio sau video a conţinutului religios de tip predică, ceremonii, botez, rugăciune sau altele.

Noile reglementări le urmează pe cele care restricţionează activităţile religioase în viaţa reală și care au intrat în vigoare din luna februarie a acestui an. Conform acelor legi, nimeni nu are voie să pună la dispoziţie un local pentru activităţi religioase fără aprobarea SARA, nimeni nu are voie să își folosească propria casă pentru practici religioase fără aprobarea SARA, nimeni nu are voie să se numească pastor sau să urmeze cursurile unui seminar teologic fără aprobarea SARA etc.

Până la aceste legi, în China religiile se împărţeau pe trei zone: roșie – religii legitime, aprobate de SARA; gri – religii tolerate, dar nerecunoscute de SARA; neagră – religii interzise de SARA. În ultima vreme însă s-a observat o tendinţă a statului de a elimina zona gri și a închide acele lăcașuri de cult care altădată erau lăsate să funcţioneze, deși nu se înregistraseră oficial la SARA. În luna iulie a acestui an, mai mult de 30 de biserici protestante neoficiale au semnat o declaraţie comună în care au denunţat „ingerinţa continuă” a statului, care obstrucţionează activităţile obișnuite ale credincioșilor.

Noile legi care reglementează activitatea religioasă online sunt menite să „menţină armonia religioasă și socială”, spun autorităţile. În fapt, aceasta înseamnă că și acele organizaţii religioase sau școli religioase care primesc licenţă de funcţionare de la stat pot publica material religios pe internet doar în reţeaua internă, accesibilă doar cu nume și parolă. Noile legi subliniază că aceste organizaţii nu au voie să încerce să convertească pe cineva și nu pot distribui niciun fel de material cu conţinut religios, scrie Christianity Today.

Totodată, legea stipulează foarte clar că organizaţiile și indivizii care nu stau în China continentală, adică cei din Hong Kong sau din Taiwan, nu au voie să ofere „servicii de informare religioasă pe internet” utilizatorilor de pe continent. Această interdicţie acoperă o mulţime de informaţii ce au tangenţă cu religia, fie că fac referire la doctrine, activităţi sau doar la cultura religioasă a unei ţări, transmise prin text, imagine, audio sau video prin site-uri web, aplicaţii, forumuri, bloguri, mesagerie instant sau live-uri.

Grupurile și școlile religioase care primesc licenţă pentru a oferi asemenea informaţii online și pentru a face educaţie religioasă sunt obligate să ceară și să înregistreze datele reale ale utilizatorilor, iar interpretarea doctrinelor și regulilor religioase „trebuie să ducă spre armonie socială, progres și o civilizaţie sănătoasă”.

Niciun articol afișat