Fobia de naștere, un trend „provocat de reţelele sociale online”

160

Reţineţi asta: orice naștere care rezultă într-o mamă sănătoasă și un copil sănătos este o naștere bună. Orice femeie care trece prin orice formă de naștere a unui copil este un erou. (…) Ar trebui să se simtă mândre; așa ar trebui să se traducă o naștere: în mândrie.”

Cuvintele acestea îi aparţin lui Nell Frizzell, o jurnalistă care a dat naștere unui copil, înconjurată fiind de un nor de martori dispuși să îi relateze cele mai înfiorătoare povești despre ce presupune nașterea și ce urmări are. Textul ei, care se dorește a fi un apel la onestitate, semnalează cu fidelitate conturarea unei tendinţe la care reţelele sociale online contribuie exponenţial: îngrozirea viitoarelor mame.

Reţelele sociale ar putea favoriza o creștere a incidenţei tokofobiei – frica extremă de sarcină și de naștere, avertiza Catriona Jones, lector în cadrul unei conferinţe a moașelor susţinută la Universitatea Hull. Jones este de părere că tot mai multe femei dezvoltă această fobie fiindcă tot mai multe mame noi împărtășesc online experienţe de groază privind nașterea. „Dacă dai o căutare pe Google după «childbirth» («naștere», n.r.), te întâmpină un tsunami de povești de groază”, spunea Jones. „Femei care își spun povestea în termenii «oh, a fost îngrozitor!», «o baie de sânge!» (…) Cred că lucrurile acestea pot fi cu adevărat înfiorătoare pentru femeile care citesc așa ceva.”

Circa 14% dintre femeile din întreaga lume experimentează o frică viscerală de ideea de a rămâne însărcinate și de a da naștere unui copil. Iar acest procent nu include teama aceea amestecată cu încântare, pe care o simt majoritatea femeilor (78%). Fobia de naștere este atât de intensă, încât multe dintre aceste femei amână pe termen nedeterminat sau chiar evită cu totul să rămână însărcinate.

Mai ales femeile care nu au născut niciodată sunt în pericolul de a adopta percepţii agravante asupra capacităţii lor de a da naștere unui copil pe cale vaginală. Între femeile care suferă de tokofobie, multe merg până acolo încât își mint soţii dornici să aibă copii că au renunţat la contracepţie sau chiar evită cu totul să mai aibă relaţii sexuale.

Oamenii de știinţă au mai multe ipoteze privind cauzele apariţiei acestei fobii, de la tulburări ale homeostazei neurohormonale (de exemplu, tulburarea mecanismelor responsabile de gestionarea anxietăţii) la fricile legate de sistemul medical sau anumiţi factori psihosociali (stimă scăzută de sine, sensibilitate ridicată la durere, educaţie precară, dificultăţi financiare, amintiri traumatice). Între acestea însă, cercetătorii au identificat drept factor și comunicarea socială: relaţiile cu femei care au avut nașteri traumatice.

Ar trebui să existe mai multe grupuri de sprijin pentru femeile care suferă de tokofobie. Eu eram îngrozită când mi s-a rupt apa”, povestea Becky, o mamă de 26 de ani din Manchester (Marea Britanie). „Mi-am spus însă că fiecare contracţie e un pas care mă aduce mai aproape de copilul meu. Durerea era puternică, dar puteam să o duc, iar nașterea a fost mult mai bună decât mă așteptasem eu să fie. Dacă le-aș spune femeilor cu tokofobie cum a fost când am născut, sigur le-ar ajuta cu frica lor.”