Director BCE: Germania ar putea deveni „bolnavul Europei”

77

De la principala forţă motrică a economiei europene și gardian al problemelor fiscale ale altor state membre, Germania ar putea ajunge „bolnavul Europei", dacă nu își va rezolva deficienţele interne, a spus Joerg Asmussen, membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene. În acest sens, Asmussen a accentuat necesitatea de a instrui forţa de muncă viitoare.

Toate ţările din zona euro, inclusiv Germania şi Franţa, trebuie să-şi reformeze economia şi să facă eforturi mai mari pentru a-şi păstra nivelul de trai, a declarat Asmussen anul trecut, citează un material Mediafax.

Unii economiști apreciază că, ambiţia Germaniei de a rezolva problemele Europei, i-au distras atenţia de la propriile probleme, între care cele mai acute sunt îmbătrânirea populaţiei, creșterea costurilor forţei de muncă şi scăderea competitivităţii economice la nivel global.

„Merkel trebuie să facă ce poate cu cărţile pe care i le-a împărţit istoria, iar Europa a fost prioritatea. Dar trebuie să faci mai multe în acelaşi timp, iar acum este clar că lucrurile trebuie să se schimbe şi acasă", a comentat pentru Bloomberg Irwin Collier, profesor de economie la Freie Universitaet, Berlin.