Foştii susţinători ai Angelei Merkel au lansat partidul anti Euro

9

Euroscepticii au parte de o susţinere nesperată din partea unui nou partid german, înfiinţat de foşti suţinători ai cancelarului Angela Merkel.

Partidul, numit „Alternativa pentru Germania", are aproape 7.000 de membri şi a avut primul congres oficial duminica aceasta. Între membri se numără profesori în economie, jurişti, tehnocraţi şi foşti colegi de partid ai cancelarului Angela Merkel.

Partidul cere dizolvarea zonei euro şi revenirea la marca germană sau la o monedă separată, împreună cu olandezii, austriecii, finlandezii şi alte naţiuni. Cu această platformă, partidul speră să valorifice nemulţumirea populară, evidentă în ultimele sondaje de opinie, pentru a ajunge în parlamentul german.

Pe de o parte, cel mai recent sondaj efectuat de către televiziunea ZDF arată că 65% dintre germani consideră că euro este dăunator, iar 49% dintre ei cred că Germaniei i-ar fi mult mai bine în afara Uniunii Europene. În plus, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni de săptămânalul Focus, un german din patru ar putea vota în favoarea unui partid care se pronunţă pentru ieşirea Germaniei din zona euro.

Pe de altă parte, analiştii politici germani au îndoieli în privinţa faptului că partidul va putea obţine cei 5% necesari intrării în parlament la alegerile generale din septembrie, scrie BBC.

Moneda unică Euro a început să fie folosită din 1999, de 11 state europene, care au renunţat la moneda naţională şi au alcătuit o piaţă unică, denumită zona euro. În prezent, uniunea monetară europeană este alcătuită din 17 state şi reprezintă cea mai mare economie a lumii. Uniunea este cel mai mare exportator, cel mai mare importator de bunuri şi servicii şi cel mai mare partener comercial pentru multe ţări precum China, India şi Statele Unite ale Americii.