Prima carte tipărită în SUA, cea mai scumpă licitată vreodată

16

O carte de imnuri creştine, publicată în 1640 şi considerată a fi prima carte tipărită în Statele Unite ale Americii, urmează să fie scoasă la licitaţie în luna noiembrie a acestui an. Specialiştii consideră că preţul de licitaţie va ajunge la peste 30 de milioane de dolari.

Cartea de imnuri aparţine acum Congregaţiei Old South Church, fondată în 1669 în Boston, biserică unde s-a botezat Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite. Membrii bisericii au votat licitarea cărţii anul trecut, pe 26 noiembrie, cu scopul de a-şi putea finanţa o renovare şi a continua munca de misiune.

În prezent mai există doar 11 exemplare ale cărţii, din cele 1.700 tipărite în 1640. Ediţia este foarte apreciată deoarece conţine traducerea fidelă în limba engleză a psalmilor evreieşti.

Ultima licitaţie unde a fost vândută una dintre aceste copii a avut loc în 1947 şi a înregistrat un record în materie: 151.000 de dolari americani, depăşind Biblia Guternberg.

Vicepreşedintele casei de licitaţii unde va fi vândută cartea de imnuri a declarat pe site-ul oficial că „este posibil ca aceasta să fie cea mai scumpă carte vândută vreodată", arată Huffington Post.