Germania introduce al treilea sex pe certificatele de naștere

1082

Din luna noiembrie, Germania ve deveni prima ţară din Europa care va avea certificate de naștere cu trei cășuţe în dreptul genului sexual: masculin, feminin și o căsuţă goală, ce poate fi completată mai târziu în viaţă, când copilul este deja adult.

Schimbarea legislativă „le va permite părinţilor să nu stabilească sexul copilului, astfel încât aceia care se nasc cu caracteristici ale ambelor sexe, să poată alege mai târziu în viaţă, genul sexual. Legea le permite indivizilor și să rămână toată viaţa cu un gen sexual nespecificat", explică Deutsche Welle.

Deși această lege este făcută în special pentru hermafrodiţi, și nu pentru transsexuali, directorul organizaţiei ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) consideră că măsura va pune presiune asupra Uniunii Europene să facă pași spre eliminarea discriminărilor celor „trans și intersex" și să facă demersuri pentru recunoașterea unui al treilea gen, faţă de cel biologic, care nu poate fi disputat, scrie The Telegraph.

Presa germană a lăudat mișcarea, dar alţii observă mai degrabă complicaţiile pe care le va genera cu privire la alte documente oficiale. În prezent, pașapoartele din majoritatea covârșitoare a ţărilor din lume au doar două opţiuni pentru genul sexual, masculin și feminin. Cât timp doar Germania va include un spaţiu gol, un „X" sau opţiunea „nespecificat", călătoritul în afara ţării ar putea deveni destul de complicat.

Mai mult decât atât, Germania nu recunoaște căsătoriile homosexuale, iar un certificat de căsătorie cere un participant masculin și unul feminin. Cei care critică noua lege aduc în vedere și faptul că legea căsătoriei va ajunge să fie modificată pentru a-i acomoda și pe cei care nu vor avea un gen sexual specificat, scrie Christian Post.

Germania este prima ţară din Europa care să facă asemenea pași legislativi, dar nu este prima ţară din lume. În 2010, Australia a aprobat cererea unui cetăţean de a i se trece în documentele oficiale că are „gen sexual nespecificat". A fost pentru prima dată în lume când s-a întâmplat așa ceva. Persoana respectivă, Norrie May-Welby, s-a născut ca bărbat, și-a schimbat sexul, dar nu s-a simţit „bine" nici ca femeie și a hotărât să devină „neutră". Mai mulţi doctori au atestat că Norrie este de gen neutru, din moment ce imaginea de sine era blocată undeva la mijloc, și nici hormonii nu mai corespundeau cu nivelele normale nici pentru un bărbat și nici pentru o femeie, iar Norrie rămăsese fără organe sexuale în urma operaţiei de schimbare de sex. Cu toate astea, autorităţile au revenit repede asupra deciziei, pe motive că Direcţia de Evidenţă a Persoanelor nu are puterea legală de a emite o asemenea „etichetare".

Asta se întâmpla în 2010. Acum 2 săptămâni însă, Australia a devenit prima ţară din lume care a legalizat introducerea unui al treilea gen sexual pe toate documentele oficiale, nu doar în certificatele de naștere. Noua Zeelandă a aprobat de asemenea o lege care permite cetăţenilor să aleagă genul sexual „X", iar Nepal are un proiect legislativ asemănător.