7 informaţii pe care nu le știai despre misionarii mormoni

2880

Numărul mondial al misionarilor mormoni a ajuns la un maxim istoric: 75.000, a anunţat The Salt Lake Tribune. Pentru românul obișnuit, perechile de misionari care străbat orașele îmbrăcaţi în uniformă cu ecuson rămân însă în continuare înconjurate de o aură de mister.

Desemnaţi, în urma unui sondaj de opinie de la sfârșitul anului trecut, drept „cei mai credincioşi americani“, mormonii nu beneficiază de aceleași avantaje de imagine la noi în ţară. Dimpotrivă, mormonii sunt deseori confundaţi cu alte grupuri religioase precum Martorii lui Iehova sau Amish, motiv pentru care, pe pagina Wikipedia a cultului se stipulează distanţarea de acestea. Aceeași sursă indică faptul că, deși mulţi consideră mișcarea Sfinţilor din Zilele din Urmă (LDS, sau mormonii) ca fiind o ramură a protestantismului, mormonii nu se consideră a fi protestanţi și nici nu se consideră parte a niciunei ramuri majore a creștinătăţii, dar se consideră creștini devotaţi și consideră Cartea lui Mormon a fi „Un alt testament al lui Iisus Christos”.

Iată 7 informaţii interesante despre misionarii mormoni, menite să disipeze aura misterioasă.

1. Creșterea bruscă a numărului de misionari mormoni nu a fost un fenomen surprinzător, ci o consecinţă firească a unei măsuri luate la nivel intern de liderii LDS. În octombrie anul trecut, aceștia au decis să reducă la 18 ani vârsta minimă a credincioșilor (băieţi) care pot pleca în misiune, și la 19 ani pe cea a fetelor care se pot implica în lucrarea de prozelitism. Aceasta a generat o creștere a numărului de misionari de la 58.000 la peste 75.000.

2. Unul dintre cei mai cunoscuţi foști misionari ai Bisericii Mormone este fostul candidat la prezidenţialele americane, Mitt Romney. Acesta a mărturisit că, de obicei, plecarea în misiune „fie evaporă, fie întărește credinţa misionarului (…) Mie mi-a întărit credinţa”, relatează Huffington Post.

3. În comunitatea mormonă, participarea la o misiune de prozelitism este deseori văzută ca un ritual de maturizare a credinciosului. În 2007, aproximativ 30% dintre tinerii mormoni de 19 ani au devenit misionari, iar în familiile mormone active procentul a ajuns la 80-90%.

4. Pentru a deveni misionar, un mormon trebuie mai întâi să îndeplinească anumite standarde de „vrednicie”: participare regulată la serviciile divine ale unei biserici, o viaţă disciplinată de rugăciune, studiul regulat al Scripturilor, aderarea la legea castităţii și la codul de sănătate și alimentaţie, plata zecimii, perseverenţa în cele spirituale și mărturisirea lui Dumnezeu.

5. În timpul călătoriei misionare, tânărul mormon se obligă să respecte un regulament strict, notat într-o broșură explicită numită, neoficial, Biblia Albă. Aceasta include reguli cu privire la programul de veghe (trezire la ora 6:30, culcare la ora 22:30), programul de lucru (9:30 – 21:30), dar și reguli cu privire la portul uniformei sau alte norme comportamentale.

6. Misionarului îi este permis să telefoneze acasă de maxim două ori pe an (la Crăciun și încă o zi). În rest, le este permis să comunice prin intermediul unui cont de e-mail furnizat de biserică, numai într-o anumită zi din săptămână. În cazul decesului unui apropiat, misionarii sunt încurajaţi să rămână în câmpul de lucru.

7. Misionarii își finanţează singuri cheltuielile personale din timpul călătoriei misionare. Înainte de călătorie atât ei, cât și părinţii lor aduc o contribuţie financiară lunară, în scop misionar, gestionată de Biserică. Aceasta redistribuie fondurile strânse în câmpul misionar, în funcţie de nivelul cheltuielilor de consum din ţara respectivă.

De reţinut este și că, dacă Biserica Mormonă și-ar păstra ritmul actual de creștere, numărul de credincioşi mormoni ar ajunge la 2,6 miliarde până în anul 2120, ceea ce ar face ca instituţia să devină, în acelaşi timp, cea mai numeroasă biserică creştină din lume şi cel mai numeros al doilea grup religios din lume, după islam.

Sursa foto:  Don LaVange / Flickr