A rămâne fără adăpost a devenit un FENOMEN în Grecia

49

Adjunctul Ministrul Sănătăţii, Markos Bolaris, primarul Atenei, George Kaminis, şi reprezentanţi ai Arhidiecezei atenieni preum şi ai Comitetului Naţional pentru Drepturile Omului au prezentat săptămâna aceasta dovezi şocante cu privire la dimensiunea uriaşă a fenomenului lipsei de adăpost în capitala Greciei şi împrejurimi.

Potrivit autorităţilor citate, criza economică din Grecia continuă să îngroaşe rândurile persoanelor fără adăpost, atât dintre cei care au fost cândva în stradă, dar şi dintre cei care, loviţi de sărăcie, ajung, pentru prima dată, să nu mai poată întreţine un cămin.

Numărul celor rămaşi de curând fără adăpost rămâne încă incert din cauza lipsei de informaţii substanţiale, însă ceea ce se ştie este că cifrele sunt în creştere, pe măsură ce Grecia avansează în al patrulea an de recesiune.

Numeroase familii sunt afectate, mai ales cele din capitala elenă, unde nimic nu pare să-i mai protejeze pe locuitorii apăsaţi de dificultăţile financiare provocate de măsurile de austeritate impuse de stat.

Cei lipsiţi de adăpost se refugiază, în prezent, în peste de 50 de locuri din jurul Atenei. Cei mai mulţi dintre ei sunt şomeri, cocediaţi, datornici şi pensionari, care dorm în cutii de carton şi se învelesc, în plină iarnă, cu de hârtie sau pături, şi îşi iau hrana zilnică de la băncile de ajutoare alimentare. Pe lângă aceştia şi imigranţii ilegali şi toxicomanii îşi caută adăpost pe străzile Atenei.

Organizaţiile nonguvernamentale estimează că, din 2009, rata şomajului a crescut cu peste 25 la sută. Până când ministerul de resort va găsi o soluţie pentru această problemă, reprezentanţii autorităţilor locale merg în fiecare noapte din stradă în stradă şi distribuie tuturor oamenilor fără adăpost pături, plapume şi mâncare.

În 2010, 27,7% dintre greci, adică 3 milioane de oameni trăiau la limita sărăciei şi a excluderii sociale, după cifrele Institutului Grec de Statistică "Elstat". În 2011, cifrele s-au înrăutăţit. Astăzi se estimează că 18 % din populaţia activă a Greciei nu are un loc de muncă.

Arhiepiscopia Atenei oferă zilnic 10 000 de mese calde săracilor din capitala Greciei. „Este foarte trist că trebuie să vedem scene ca aceasta. Mii de oameni stau zilnic la coadă pentru hrană. E un lucru trist," a declarat luna trecută Arhiepiscopul Ieronim, liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia. „În fiecare zi auzim că e nevoie de mai multă hrană… trebuie să avem grijă să luăm în considerare demnitatea oamenilor și cea a familiilor lor," a subliniat arhiepiscopul.

 Înaltul prelat a promis că va suplimenta cantitatea de hrană pe care o distribuie celor săraci și persoanelor fără adăpost în cadrul unei campanii sociale de proporţii.

Surse: Greek Reporter, Doxologia