DRAME în România. Vremea face victime

72

Ieri un bărbat a murit îngheţat în mașină, pe DN5, după ce a fost surprins de o cădere de zăpadă. În mașină mai era o femeie, care a fost transportată la spital în șoc termic. Un alt bărbat din Galaţi a murit după ce a încercat să mergă pe jos spre casă, părăsind maşina înzăpezită, iar o fetiţă de 13 ani a născut singură, asistată prin telefon de o moaşă. Acestea sunt doar câteva dintre victimele pe care le-a făcut vremea într-o singură săptămână.

 În București peste 250 de maşini au fost blocate de nămeţi pe șoseaua de centură.Mai mulţi şoferi şi pasageri, între care şi copii, au fost adăpostiţi peste noapte în unităţile jandarmilor.

În noaptea de joi spre vineri, drumarii au degajat de zăpadă arterele principale ale Capitalei, dar şi străzile care fac legătura cu marile bulevarde.

În ultimele 24 de ore, 1.475 de angajaţi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor cu 484 de mijloace tehnice, au intervenit pentru a ajuta persoanele afectate de fenomenele meteo periculoase.

Astfel, au fost evacuate şi adăpostite 2.058 de persoane (1.100 dintre acestea refuzând, iniţial, ajutorul autorităţilor).

Duminica trecută, o grupă de jandarmi montani a recuperat un grup de 9 elevi din București, care împreună cu însoţitorii lor, nu și-au mai putut continua drumul din cauza oboselii și a condiţiilor meteorologice.

Oamenii fac tot ce pot să se ajute unii pe alţii în această situaţie care i-a luat pe toţi românii prin surprindere, și astfel multe alte vieţe au fost salvate. 17 elevi din Slobozia au fost salvaţi de către jandarmii montani, după ce microbuzul școlar cu care se deplasau pe drumul dintre Platoul Padina din Masivul Bucegi și localitatea Moroieni a derapat și a rămas blocat în zăpadă.

Potrivit statisticilor, din cauza zăpezii abundente şi a vântului puternic au fost afectate 13 judeţe, fiind închise, total sau parţial, 22 de drumuri naţionale, 74 de drumuri judeţene, autostrăzile A1 şi A2, precum şi trei sectoare şi Şoseaua de Centură a Capitalei (Ştefăneşti – Tunari, Jilava – Metro Militari, Tunari – Fundulea).

În conferinţa de presă de joi seara – la care au participat inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Marcel Lucaciu, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, s-a anunţat că este operaţional Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, structură din care fac parte reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de acest gen.

Meteorologii au prelungit codul portocaliu pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până astăzi la ora 12.00, iar codul galben a fost menţinut pentru judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) informa că azi, la ora 5.00, un număr de 28 de drumuri importante din ţară erau închise, între care şi autostrăzile A1 şi A2, pe alte 14 circulaţia rutieră fiind îngreunată.

Surse: ProTV, Mediafax1, Mediafax2, Realitatea