Artă urbană în Atena: Dumnezeu se roagă

16

O pictură murală care acoperă o suprafaţă de 600mp, realizată de colectivul Kretsis, sub coordonarea artistului Manolis Anastasakos sugerează o soluţie ultimă pentru criza economică europeană: rugăciunea lui Dumnezeu.

Sub motto-ul șocant „El se roagă pentru noi", pictura murală inspirată de lucrarea lui Albrecht Dürer se dorește a fi, potrivit creatorului ei, „o declaraţie sarcastică potrivit căreia Dumnezeu este singura soluţie care ne-a rămas." Artistul deplânge faptul că „inabilitatea politicienilor de a rezolva probleme, sau de a fi corecţi, au creat un sistem care ne distruge valorile și arta", se arată pe site-ul gingergroup.ro.

Mesajul pictorului grec este în asentimentul declaraţiei făcute recent de Papa Benedict al XVI-lea care, cu prilejul unei controversate vizite în Spania, a declarat că în substratul crizei economice se află o puternică criză etică. Anterior Papei, fostul arhiepiscop anglican Desmond Tutu declarase că „criza financiară globală este o problemă etică şi morală".

La rândul său, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ , a afirmat că „lumea ar putea să se schimbe în bine, iar criza economică ar putea să înceteze dacă orice om, începând de la „marii demnitari" şi până la „oamenii obişnuiţi", ar pune în practică Evanghelia.

Cea mai recentă declaraţie în acest sens aparţine lui Luigino Bruni, profesor de economie la Universitatea din Milano. Acesta susţine că „religiile ar trebui să aibă ceva nou de spus în momentele de criză. Criza economică este totodată şi o criză etică. Însă bisericilor le lipseşte competenţa pentru a sugera alternative".