Gaură de ozon imensă deasupra Arcticului

149

O gaură de două milioane de kilometri pătraţi apărută în stratul de ozon de deasupra Arcticului îngrijorează oamenii de știinţă. Orificiul în ozon a fost provocat, potrivit oamenilor de știinţă, de temperaturile extrem de scăzute de la Polul Nord.

Stratul de ozon de la poli este frecvent atacat în timpul iernii și al primăverii de compușii cloraţi utilizaţi de om pentru sistemele de răcire și aerosoli. Frigul rămâne un factor dăunător pentru acest scut natural deoarece favorizează formarea de nori, prin condensarea vaporilor de apă și a moleculelor de acid azotic din atmosferă, iar în acești nori se formează clor.

Primăvara trecută, timp de 15 zile, zona perforată a stratului de ozon s-a aflat deasupra Europei de Est, a Rusiei și a Mongoliei, ceea ce a provocat expunerea populaţiei la niveluri înalte de radiaţii ultraviolete, informează AFP.

„Pentru prima oară, reducerea a fost suficientă pentru a putea vorbi de o gaură de ozon în Arctica," susţin autorii unui studiu publicat în revista britanică Nature. Fenomenul este o raritate pentru zona Arcticului și este mai des întâlnit în Antarctica, unde este mult mai frig.