Grecia ameninţă să schimbe Europa

574

„Europa are nevoie de schimbare, iar schimbarea va veni de aici, din Grecia”, anunţa mândru Alexis Tsipras, liderul extremei stângi, reprezentată de partidul grecesc Syriza. După dizolvarea parlamentului grec și confirmarea alegerilor anticipate pe 25 ianuarie, Tsipras ar urma să conducă nu doar Grecia, ci și Europa pe o altă cale decât cea stabilită de Germania.

Potrivit sondajelor, Syriza este considerată favorită la alegerile de peste trei săptămâni, iar potrivit lui Tsipras, o astfel de victorie ar antrena pe aceeaşi cale, de denunţare a politicilor de austeritate impuse de creditori, Spania şi Irlanda. Germania însă, nu pare să fie impresionată de aceste „ameninţări”, considerând că ţări precum Irlanda sau Portugalia sunt deja stabile și nu prezintă risc de „contaminare”.

„Trebuie să încheiem cu austeritatea”, este de părere Tsipras, care are de gând să renunţe la reformele impuse de creditori: UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, să renegocieze înţelegerile stabilite cu aceste instituţii internaţionale care au acordat ţării 240 de miliarde de euro, pentru a ajunge la relaxarea programului de austeritate la care este supusă momentan Grecia.

Dacă alegerile vor fi câștigate de partidul Syriza, așa cum se crede, se preconizează în presă două scenarii. Der Spiegel, pe baza unor surse guvernamentale, anunţă că Angela Merkel şi ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, ar fi de data aceasta pregătiţi pentru ieșirea Greciei din zona euro. Ba mai mult, conform ziarului german, guvernul federal consideră „inevitabilă” ieşirea Greciei, dacă alegerile parlamentare vor fi câştigate de Tsipras, care va abandona disciplina bugetară austeră și nu va plăti datoriile ţării.

Știrea a aprins o adevărată dezbatere în Germania, preocupată că astfel de alarme pot influenţa rezultatul alegerilor din Grecia, astfel că guvernul federal s-a grăbit să corecteze ce s-a scris în presă. Georg Streiter, purtător de cuvânt al guvernului german, și-a exprimat încrederea că Grecia își va respecta obligaţiile chiar și după un câștig al Syriza, așa cum a făcut și în trecut, iar ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, a plusat, spunând că Berlinul își dorește ca Grecia să rămână în zona euro.

„Ţinta guvernului german, a Uniunii Europene și chiar a guvernului de la Atena este ca Grecia să rămână în zona euro. Nu au fost și nu există alte planuri care să indice contrariul”, a declarat Sigmar. Acest război al cuvintelor se va termina în momentul afișării rezultatelor de pe 25 ianurie, când va începe adevăratul război pentru ieșirea din regimul auster, care a eșuat în obiectivul de creștere economică.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.