Proteste rivale privind islamizarea Europei

372

Suporteri și oponenţi ai unui grup care militează împotriva „islamizării Europei” au organizat proteste paralele în mai multe orașe din Germania. Luni, un număr record de demonstranţi a ieșit pe stradă în Dresda pentru a-și arăta dezaprobarea faţă de ceea ce numesc ei „pericolul islamizării”.

Din octombrie până astăzi, grupul PEGIDA (Europenii Patrioţi împotriva Islamizării Vestului) a organizat aproape săptămânal proteste în care a reclamat că Germania primește nediscriminatoriu refugiaţi și că nu are o politică solidă privind imigraţia.

Fondul problemei

Germania este ţara europeană care găzduiește cei mai mulţi refugiaţi și solicitanţi de azil de pe întregul continent. În 2014, numărul acestora a fost de aproximativ 200.000. Se estimează că, în 2015, vor sosi şi mai mulţi. O proporţie semnificativă a imigranţilor provine din rândul refugiaţilor de război din Siria.

Conform unui sondaj realizat recent de publicaţia Zeit Online, 73 la sută dintre germani se declară îngrijoraţi de acţiunile islamiştilor radicali. 59 la sută dintre germani cred că Germania a devenit destinaţia unui număr mult prea mare de refugiaţi.

Un sondaj comandat de revista Stern, citat de BBC, a intervievat 1.000 de nemţi și a descoperit că unul din 8 germani s-ar alătura unui marș PEGIDA, dacă s-ar organiza unul în vecinătatea casei lor.

Temerile germanilor sunt alimentate de presa care furnizează constant informaţii despre acţiunile miliţiilor teroriste ale Statului Islamic din Irak și Siria al căror scop declarat este cucerirea lumii pentru islam. De asemenea, știrile despre jihadiștii germani reveniţi în ţară de pe „frontul islamic” oferă motive de îngrijorare atât cetăţenilor, cât și serviciilor secrete germane.

La acestea s-a adăugat și un eveniment unic, pe care mulţi l-au considerat o provocare. În luna septembrie, „poliţia Shariei” a patrulat pe străzile din Wuppertal cerând tinerilor să renunţe la consumul de alcool și la jocurile de noroc. Deși unică, acţiunea a amplificat sentimentul germanilor că islamizarea e reală și crește în intensitate.

Protest contra protest

Numeroși germani au criticat militantismul PEGIDA, acuzând, la rândul lor PEGIDA, că promovează xenofobia și subminează valorile democratice. În discursul susţinut de anului nou, cancelarul Angela Merkel a criticat aspru gruparea de extremă dreaptă, alocuţiunea ei fiind primită cu aplauze inclusiv din partea opoziţiei.

Înaintea primului protest din 5 ianuarie, Biserica Catolică a anunţat că se opune deschis marginalizării imigranţilor. La Domul din Köln luminile au fost stinse pe tot arcursul mitingului PEGIDA. Parohul Norbert Feldhoff a explicat decizia declarând că „nu dorim ca atât de frumos iluminata noastră catedrală să devină imaginea de fundal a unei asemenea demonstraţii.” Feldhoff a mai declarat că nu vede gestul ca pe un protest ci, mai degrabă, „am vrea să îi convingem pe acei mulţi creștini conservatori [care susţin PEGIDA] să se gândească la ceea ce fac.”

În Dresda, unde numărul demonstranţilor PEGIDA (18.000) l-a întrecut pe cel al contrademonstranţilor (doar câteva mii), producătorul auto Volkswagen a oprit iluminarea uzinei pentru a demonstra că firma „ia poziţie pentru o societate deschisă, liberă și democratică.”

Kathrin Oertel, fondatoarea PEGIDA a declarat în schimb într-un discurs public la Dresda, că Germania încurajează din nou „persecuţia politică… sau cum altfel am putea-o numi atunci când suntem insultaţi sau catalogaţi drept naziști, în mod deschis, de către toate partidele politice mainstreem și de mass media, pentru critica justificată pe care o aducem politicii germane privind acordarea azilului și privind inexistenta politică a imigraţiei?”