Egipt: intervenţie dură în lupta dintre creştini şi musulmani

157

Guvernul egiptean va apăra cu „o mână de fier" securitatea naţională şi va lua măsuri dure împotriva celor care atacă lăcaşurile de cult, a declarat ministrul egiptean al Justiţiei, după ciocnirile sângeroase dintre musulmani şi creştini, soldate cu cel puţin 12 morţi şi 232 de răniţi.

„Mâna guvernului nu tremură. Guvernul nu este slăbit", a precizat Abdel Aziz al-Gindi, ministrul Justiţiei. El a subliniat că autorităţile guvernamentale vor implementa de urgenţă legi care să condamne şi să descurajeze atacurile asupra lăcaşurilor de închinare şi orice mişcare împotriva libertăţii religioase, informează BBC.

Creştinii copţi au cerut protecţie internaţională. Un grup de creştini s-a adunat în faţa ambasadei SUA şi a cerut intervenţia comunităţii internaţionale pentru protejarea minorităţii creştine din Egipt, acuzând autorităţile guvernamentale că nu iau măsuri concrete în acest sens.

„Am văzut cu ochii mei cum au fost ucişi 3 oameni şi cum zeci au fost răniţi. Nu există securitate aici. E o mare problemă. Oamenii ne-au atacat, iar noi trebuie să ne apărăm singuri", a declarat Mina Adel, un creştin copt.

Peste 190 de persoane au fost arestate în urma violenţelor, acestea urmând să aibă parte de „procese militare", conform unor oficiali ai armatei egiptene. Consiliul Suprem al Forţelor Armate a decis judecarea celor arestaţi de către Curtea Militară Supremă, ca o formă de „intimidare" a celor care ar avea intenţia să continue violenţele sau să „se joace cu potenţialul acestei naţiuni".

Intervenţia fermă a autorităţilor a survenit după ce, sâmbătă, câteva sute de musulmani salafişti au luat cu asalt biserica Sf. Mena din districtul Imbaba al capitalei Cairo. Aceştia pretindeau că o tânără căsătorită cu un musulman, care dorea să se convertească la islam, ar fi ţinută cu forţa, împotriva voinţei sale, în biserică. Au existat chiar şi zvonuri că tânăra ar fi „torturată" în interiorul bisericii. Femeia a respins ulterior aceste zvonuri, într-un interviu acordat unui post de televiziune creştin.

Cele două tabere şi-au adus o serie de injurii, apoi au început să arunce cu pietre şi, în cele din urmă, s-a ajuns la folosirea armelor. Faţada bisericii copte a fost incendiată. Musulmanii au cântat „Islam! Te vom apăra cu sufletele noastre şi cu sângele nostru!", conform unor martori citaţi de cbsnews.com. Creştinii au cântat, la rândul lor, „Ne vom jertfi sufletele şi sângele pentru cruce!" Poliţia, forţele speciale şi armata au intervenit pentru a restabili ordinea şi pentru a-i împrăştia pe cei implicaţi în violenţele sângeroase.

Intervenţia forţelor de ordine şi a pompierilor a fost necesară şi la biserica Sfintei Fecioare, creştinii copţi acuzând că musulmani din acelaşi grup care a atacat biserica Sf. Mena ar fi incendiat şi acest al doilea locaş de cult.

Tensiunile dintre musulmani şi creştinii minoritari s-au intensificat în ultimele luni, fiind înregistrate mai multe ciocniri violente între aceştia. Controversele au sporit mai ales după ce SUA au publicat un raport internaţional despre libertatea religioasă în lume, arătând că minoritatea creştinilor copţi este o permanentă ţintă în Egiptul majoritar musulman, notează CNN.

Căsătoriile şi relaţiile mixte sunt acceptate greu în Egipt, unde atât majoritatea musulmană, cât şi minoritatea creştinilor copţi sunt preponderent conservatoare. Astfel, căsătoriile între musulmani şi creştini sunt în mod frecvent prilej de ceartă şi de conflict. Femeile creştine care se convertesc la islam sunt excluse din biserică. Femeilor musulmane le este interzis prin lege să se căsătorească cu bărbaţi creştini. Creştinelor din biserica coptă le este interzis să divorţeze şi, de aceea, se întâmplă ca acestea să recurgă la convertirea la islam pentru a putea să divorţeze.

O biserică a creştinilor copţi din Alexandria a fost ţinta unui atentat terorist la începutul acestui an, fiind înregistraţi 23 de morţi. A fost cel mai sângeros atentat împotriva minorităţii creştine, din ultimii ani.

(Foto: bosnewslife.com)