Liderii europeni reacţionează la noua Grecie

384

Cu trandafiri roșii în mână, primul lider radical de stânga din Europa, noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a adus un omagiu celor 200 de activiști politici, majoritatea comuniști, care au fost executaţi de naziști în 1944. Gestul este unul simbolic. Memorialul din Kaisariani „reprezintă rezistenţa naţională la ocupaţia germană”, spune Panos Skourletis, purtător de cuvânt al partidului Syriza.

În discursul ocazionat de câștigarea alegerilor parlamentare, Tsipras le-a promis grecilor că va restaura „demnitatea pierdută” a ţării. Pentru o naţiune care a devenit oaia neagră a Uniunii Europene, o asemenea promisiune nu se poate împlini fără gesturi îndrăznește, precum cel de la Kaisariani.

Liderii europeni au motive să fie îngrijoraţi de volatilitatea unui asemenea sistem de gândire, însă pieţele externe nu au dat neapărat un semnal de frică, după alegeri. Se poate să fie o tragedie grecească sau se poate să fim martorii unui fenomen de contagiune, având în vedere că președintele Franţei deja l-ar fi solicitat „de urgenţă” pe Tsipras la Paris.

„Franţa va fi alături de Grecia în această perioadă importantă pentru viitorul ţării, în scopul regăsirii drumului spre stabilitate şi creştere economică, în spiritul solidarităţii şi responsabilităţii europenilor”, a declarat Francois Hollande, conform Mediafax.

Miniștrii de finanţe din zona euro au răspuns precaut, părând să recunoască noile realităţi politice din Grecia și oferind o portiţă de negociere, dar fără să admită posibilitatea anulării datoriei Greciei, pe care o urmărește Tsipras. Un purtător de cuvânt al guvernului german, care trebuie să aprobe și eventual să finanţeze orice alt împrumut către Grecia, a declarat că alegerile nu au schimbat poziţia guvernului, Grecia trebuie să își respecte angajamentele la care s-a înhămat, scrie The Guardian.

„Apartenenţa la zona euro înseamnă să respecţi acordurile deja convenite”, a declarat preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, după sosirea la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, la Bruxelles. Pentru ieșirea Greciei din zona euro nu există deocamdată sprijin politic, ci, din contră, există încă loc pentru beneficii mutuale, a declarat economistul Yanis Varoufakis. De succesul acestor negocieri s-ar putea să depindă și rezultatele viitoarelor alegeri din Spania, unde mișcarea radicală de stânga Podemos capătă din ce în ce mai multă amploare.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.