Religia nu are ce căuta în politică – dezbateri pe o lege pro-gay

54

Religia nu are ce căuta în politică, au susţinut ministrul irlandez al justiţiei și liderul verzilor, stârnind o puternică controversă. Citată de Christian Telegraph, poziţia lor vine în contextul în care, în Irlanda un aprins subiect de discuţie este o lege civilă care prevede parteneriatul social între homosexuali.

    Religia nu are ce căuta în politică, au susţinut ministrul irlandez al justiţiei și liderul verzilor, stârnind o puternică controversă. Citată de Christian Telegraph, poziţia lor vine în contextul în care, în Irlanda un aprins subiect de discuţie este o lege civilă care prevede parteneriatul social între homosexuali.

    Atenţia a fost atrasă de unele articole ale legii care prevăd chemarea în justiţie sau chiar arestul pentru acei funcţionari care, pe motive de conștiinţă, ar alege să nu înregistreze respectivele căsătorii. Episcopii catolici au avertizat că o ţară cu 87% catolici cum este Irlanda nu-și poate permite să suprime credinţa religioasă a funcţionarilor care vor avea de abordat căsătoriile gay.

    În schimb, ministrul Dermot Ahern a afirmat: „Îmi las religia în spate, și nu e metaforic. Cu toţii avem credinţele și religia noastră, dar nu cred că asta ar trebui să ne înceţoșeze judecata." Iar John Gormley, liderul verzilor, a afirmat că biserica ar trebui exclusive „să-și vadă de nevoile turmei sale". De partea cealaltă, Institutul Iona condus de comentatorul religios și David Quinn, incriminează premisa politicienilor conform căreia religia ar „înceţoșa" judecăţile, iar senatorul Jim Walsh crede că legea va duce ţara spre o societate totalitaristă.

    Legea este programată pentru vot înainte de vacanţa parlamentară de vară.