Irlanda scoate blasfemia din Constituţie

Odată cu alegerile prezidenţiale care s-au desfășurat săptămâna trecută în Irlanda, a fost organizat și un referendum privind eliminarea Articolului 40.6.1(i), referitor la blasfemie, din Constituţie. Un total de 64,85% din electorat a votat pentru eliminarea lui, decizie care marchează un alt pas în „revoluţia socială tăcută” în care s-a angajat ţara catolică.

Irlanda, prima ţară din lume care renunţă la investiţiile în combustibilii fosili

Parlamentul irlandez tocmai a luat una dintre cele mai curajoase și demne de urmat decizii economice din ultimii ani. Deputaţii tocmai au votat o lege prin care obligă retragerea fondului suveran al ţării, evaluat la aproape 9 miliarde de euro, din investiţiile în combustibili fosili cât mai repede posibil.

Esenţiale azi, 30 mai

Atac armat în Belgia

Esenţiale azi, 25 mai

China întenţionează să renunţe la politica celor „doi copii”

Esenţiale în weekend

Nicolas Maduro, pentru a doua oară președinte al Venezuelei

Irlanda, prima ţară care își ia adio de la împrumuturile FMI

Irlanda va deveni prima ţară din zona euro care va ieși din programul de salvgardare financiară, pus la cale de FMI, BCE și UE, după ce pe 15 decembrie va expira înţelegerea făcută pentru un împrumut de 85 de miliarde de euro.

Irlanda vrea să interzică brandingul pe pachetele de ţigări

Irlanda vrea să introducă noi reglementări în ceea ce priveşte pachetele de ţigări, interzicând tipărirea mărcilor, logo-urilor, culorilor şi ilustraţiilor pe ambalajele produselor din tutun, a anunţat guvernul irlandez, notează Reuters.

Religia, cea mai puţin importantă valoare a irlandezilor (video)

Irlandezii consideră că religia este cel mai puţin important aspect al vieţii lor, susţine un sondaj efectuat de Community Foundation for Ireland și dat publicităţii de IrishCentral.

Irlanda: o femeie hindusă a decedat după ce i-a fost refuzat un avort

O femeie de religie hindusă a decedat la câteva zile după ce un spital irlandez a refuzat să îi facă avortul ce i-ar fi salvat viaţa, afirmă soţul acesteia. Medicii ar fi refuzat procedura din cauza faptului că Irlanda este o ţară catolică şi, prin urmare, nu este de acord cu avorturile.

Ţara creștină care renunţă cel mai rapid la religie

Potrivit răspunsurilor oferite de locuitorii ei, la un sondaj global privind religiozitatea, această ţară a înregistrat o scădere cu 22 de procente a numărului de persoane care se consideră credincioase. De vină ar fi, potrivit analiștilor, faptul că ţara a fost cea mai dur zdruncinată de scandalul sexual și de criza...

Da-ul rezervat al Irlandei a salvat zona euro

Din păcate, la nivel european, situaţia este departe de a se fi detensionat. În urma referendumului de joi, irlandezii au votat în favoarea adoptării pactului bugetar european, care va fi, potrivit premierului irlandez de centru Enda Kenny, sinonim cu stabilitatea.

Premierul irlandez atacă dur Vaticanul

Enda Kenny, primul ministru al Irlandei a atacat virulent Vaticanul, la o săptămână după ce un raport afirma că Vaticanul nu a făcut niciun pas serios pentru a pune capăt abuzării copiilor de către preoţii catolici, nici măcar după ce a izbucnit scandalul mediatic.

UE: Irlanda nu trebuie să fie noua Grecie

În cancelariile europene, la sesiunile G-20 și în întreaga presă se discută zilele acestea situaţia Irlandei, care ar putea călca pe urmele Greciei în solicitarea unui ajutor din partea UE. Irlanda este una din ţările cu cele mai adânci recesiuni din toate statele zonei euro. 

Religia nu are ce căuta în politică – dezbateri pe o lege pro-gay

Religia nu are ce căuta în politică, au susţinut ministrul irlandez al justiţiei și liderul verzilor, stârnind o puternică controversă. Citată de Christian Telegraph, poziţia lor vine în contextul în care, în Irlanda un aprins subiect de discuţie este o lege civilă care prevede parteneriatul social între homosexuali.