UE: Irlanda nu trebuie să fie noua Grecie

14

În cancelariile europene, la sesiunile G-20 și în întreaga presă se discută zilele acestea situaţia Irlandei, care ar putea călca pe urmele Greciei în solicitarea unui ajutor din partea UE. Irlanda este una din ţările cu cele mai adânci recesiuni din toate statele zonei euro.

Dobânzile la bondurile irlandeze au crescut 12 zile la rând în ultimele 2 săptămâni, ajungând ieri la 8.929%, cel mai mare nivel de la introducerea euro în 1999. Der Spiegel scrie că acesta este un semn al pierderii încrederii investitorilor în capacitatea ţării de a plăti datoriile. Ministrul irlandez de finanţe a spus că, deși Irlanda a încetat temporar emiterea de bonduri externe, din pricina ratei mari a dobânzilor, are suficiente fonduri pentru a-și acoperi datoriile până în aprilie, cel puţin. Luna aceasta însă investitorii așteaptă și lansarea programului de austeritate. Se estimează o reducere cu 6 miliarde de euro a deficitului bugetar în 2011, după ce anul trecut au fost tăiate 4 miliarde de euro din cheltuielile bugetare. Bugetul Irlandei va fi fi supus votului parlamentului pe 7 decembrie.

Mai mulţi oficiali europeni au afirmat că Irlanda nu a cerut încă ajutorul UE. Deși liderii europeni au insistat că vor ajuta Irlanda dacă este necesar, și Merkel și Lagarde, ministrul francez de externe, au făcut presiuni asupra guvernului de la Dublin să ia măsurile cuvenite. Un oficial al Băncii centrale europene a afirmat că nu vor fi acceptate „finanţări ale bugetelor publice prin banca centrală". În schimb președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că se abţine de la orice speculaţii, afirmând că „avem toate instrumentele necesare în UE și zona euro pentru a acţiona, dacă e necesar." Iar Olli Rehn, comisarul european pentru economie și afaceri monetare a încurajat pe investitorii irlandezi: „nu sunteţi singuri în faţa provocărilor. Europa vă este aproape."

Financial Times notează costurile record cu care Irlanda se poate împrumuta, care au un impact crescând și dau semne de contagiune în pieţele îndatorate ale blocului monetar european. Costurile bondurilor irlandeze, ca si cele ale Italiei și Spaniei, care se împrumută din Germania, au depășit orice nivel de la lansarea monedei unice. Grecia, Spania și Portugalia trec de asemenea prin mari probleme financiare.

Angela Merkel a cerut crearea unui mecanism al falimentului pentru ţările din zona euro. Planul UE pentru un mecanism general de restructurare ar putea începe să fie conturat în decembrie. Ideea este de a trasa reguli care să intre în aplicaţie după ce pachetul de salvare de 750 de miliarde de euro iniţiat la începutul anului va expira în 2013. Fondul de 750 de miliarde e acoperit din 440 de miliarde garanţii ale membrilor zonei euro, 60 de miliarde de la UE și 250 miliarde de la FMI.