Beneficiile și riscurile Postului de Crăciun

190

Creştinii ortodocşi intră de luni, 15 noiembrie, în Postul Crăciunului. Medicii nutriţionişti avertizează că postul poate conduce la apariţia malnutriţiei proteice, a anemiilor şi a deficitului de vitamine în organism. Abţinerea de la alimentele consumate în mod obişnuit, chiar şi pentru o perioadă de doar două săptămâni, poate provoca apariţia unor dezechilibre ale metabolismului.

Abţinerea de la consumul de carne şi de preparate animale trebuie făcută doar de persoanele sănătoase, susţine medicul nutriţionist Ciprian Constantin, de la Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Persoanele care vor să ţină post ar trebui să includă în dieta lor surse naturale de proteine. Sunt recomandate în acest sens nucile, alunele, migdalele, seminţele, fisticul etc.

Postul are şi efecte benefice asupra organismului uman, contribuind la reechilibrarea lui şi la eliminarea toxinelor acumulate în corp, spun nutriţioniştii. Ei mai recomandă şi o bună hidratare a corpului – cca. 1,5-2 litri de apă pe zi – pentru ca să se poată realiza procesul de detoxifiere. „Pentru ca dieta de detoxifiere să ofere beneficiile dorite asupra organismului este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe şi legume proaspete", a declarat bio-nutriţionistul Livia Nena, notează gandul.info.

Liderii spirituali ortodocşi le recomandă celor care postesc în această perioadă (15 noiembrie – 24 decembrie) să îşi însoţească postul cu fapte bune, rugăciuni şi atitudini binevoitoare faţă de semeni, notează Adevărul. „Postul complet este atunci când un creştin îl ţine nu numai în plan fizic, material, trupesc ci, mai ales, spiritual. În post se intensifică regimul de rugăciune, de interiorizare şi de meditaţie… Această preocupare produce, de fapt, o reechilibrare a fiinţei umane, o reechilibrare în raport cu Dumnezeu, cât şi în raport cu semenii," a declarat părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, conform evenimentul.ro.

Primele informaţii despre Postul Crăciunului datează din secolele al IV-lea şi al V-lea. La început, creştinii nu posteau la fel în această perioadă. Unii posteau 7 zile, iar alţii posteau 6 săptămâni. Postul de 40 de zile, care începe din data de 15 noiembrie, a fost hotărât oficial cu ocazia Sinodului de la Constantinopol din 1166. Postul de 40 de zile aminteşte de abstinenţa lui Iisus Christos care S-a retras într-un loc pustiu, timp de 40 de zile, fără să mănânce (Evanghelia după Matei, cap. 4).

Postul Crăciunului mai este numit şi Postul Ignatului, Postul Sf. Martin sau Adventul şi este o perioadă care variază între 4 şi 6 săptămâni, de dinaintea Crăciunului.