Italia adoptă noi măsuri împotriva „feminicidului”

23

Premierul italian a anunţat că în curând parlamentul urmează a vota o lege menită să înăsprească sancţiunile în caz de violenţă împotriva femeilor. Nu există niciun semn de îngrijorare că legea va fi respinsă.

Proiectul de lege conţine 12 măsuri care prevăd pedepse mai aspre și circumstanţe agravante, dacă de exemplu crima este comisă în faţa unui minor sau a unei femei însărcinate. Conform statisticilor, în primele șase luni ale acestui an și-au pierdut viaţa 81 de femei, majoritatea fiind crime domestice.

„Am organizat textul în aşa fel încât în primul rând să putem interveni în timp util, apoi să protejăm victimele, să pedepsim vinovatul şi să acţionăm pentru a evita ca persecuţiile să nu ajungă la crimă", a declarat ministrul de Interne, conform Mediafax.

Legea prevede și ca odată ce o plângere este depusă, ea nu va mai putea fi retrasă, iar ancheta este obligatorie. Dacă agresorul este surprins în flagrant delict de hărţuire sau de abuz va fi arestat pe loc. Soţii violenţi vor fi scoși din domiciliul familiei, iar victimele vor fi ţinute la curent cu desfășurarea anchetei și vor fi anunţate în cazul unei eliberări. Victimele vor primi de asemenea ajutoare financiare, indiferent de veniturile pe care le au.