Topul celor care cer azil în UE

61

Uniunea Europeană primește cel mai mare număr de cereri pentru azil politic din partea cetăţenilor ruși, pe locul doi fiind cei din Siria.

Cifrele Eurostat arată că în primele trei luni ale anului, 8.435 de ruși și 8.395 de sirieni au cerut azil în UE. Jumătate dintre aplicanţii din Rusia aveau sub 18 ani. Următorii pe listă în ordine descrescătoare sunt cei din Afganistan (5.800), Pakistan (4.310) și Somalia (3.430).

În comparaţie cu acceași perioadă a anului trecut, cea mai mare creștere s-a observat în rândul sirienilor (cu 6.000 mai mulţi) și în rândul rușilor (cu 4.000 mai mulţi). Creșterea este de înţeles având în vedere că războiul civil din Siria încă este departe de a se termina, iar rușii au părut a fi foarte dezamăgiţi de faptul că Vladimir Putin, un dușman al discursului liber, a câștigat din nou alegerile prezidenţiale, despre care se spune că ar fi fost fraudate.

Conform EuObserver, Suedia este ţara care primește cele mai multe cereri de azil comparativ cu populaţia ţării, iar pe locul doi este Germania, care a înregistrat cea mai mare creștere a cererilor în acest an. Franţa are cea mai mare rată de respingere (84%), urmată de Germania (65%) și Suedia (52%).