Cameron vrea standarde duble pentru oficierea religioasă a căsătoriilor gay

105

În luna iunie, Biserica Anglicană a ameninţat guvernul britanic că va urma o separare de stat dacă premierul David Cameron va mai insista cu legalizarea căsătoriilor homosexuale. Astăzi, liderii religioşi au motive să se teamă că bisericile vor fi acţionate în judecată dacă nu oficiază astfel de ceremonii.

Deşi uniunea civilă între persoane de acelaşi sex este legală în Marea Britanie încă din decembrie 2005, premierul britanic vrea să le ofere acestor cupluri dreptul la căsătorie religioasă. Acest proiect legislativ este în dezacord cu legea canonică, astfel că, în luna iunie, Biserica Anglicană a trimis o scrisoare oficială de 13 pagini guvernului, în care declara că nu poate să susţină propunerea ca toate cuplurile, indiferent de sexul partenerilor, să aibă parte de cununie.

Mai mult decât atât, biserica se teme că dacă proiectul legislativ va fi implementat, atunci va fi obligată să oficieze astfel de căsătorii. Fostul arhiepiscop de Canterbury, Rowan Williams, declara cu acea ocazie că nu se încrede deloc în asigurările premierului Cameron că libertăţile bisericilor vor fi protejate.

Premierul a declarat în mai multe rânduri că nu are nicio intenţie să forţeze bisericile să oficieze castfel de ceremonii, ci că va avea grijă să protejeze libertatea religioasă a instituţiilor religioase. Cu toate astea, Christian Post indică faptul că se aşteaptă ca săptămâna viitoare premierul va anunţa planuri care să permită unor instituţii religioase să oficieze ceremonii civile, oferindu-le în acelaşi timp celor nu vor, libertatea de a refuza.

Scepticii cred că aplicarea unor standarde duble nu va face decât să complice procesul legal şi ar reprezenta o ameninţare constantă la adresa acelor instituţii religioase care aleg să nu oficieze asemenea ceremonii.

„Se pare că guvernul a decis că este mai bine ca bisericile să fie date în judecată, decât să fie dat în judecată guvernul la Curtea Europeană," a declarat Colin Hart, directorul campaniei Coalition 4Marriage, pentru Christian Institute.

Aceasta este o îngrijorare veche pentru Biserica Anglicană. Dacă guvernul va adopta legea pentru permiterea căsătoriilor homosexuale, este foarte improbabil ca limitarea acestora la ceremonii non-religioase, să aibă câştig de cauză în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a declarat Rowan Williams, în scrisoarea adresată guvernului.

Nu se ştie nici care ar fi implicaţiile legale dacă o asemenea măsură de dublu standard va fi făcută lege şi cum va afecta instituţiile religioase care refuză să oficieze ceremonii de căsătorie pentru cuplurile homosexuale, citând dreptul de a-şi respecta conştiinţa religioasă.

Biserica Anglicană a dat un comunicat de presă privind noile evoluţii ale propunerii legislative, insistând că este responsabilitatea guvernului să protejeze noţiunea tradiţională a căsătoriei, în acelaşi timp acordând dreptul oamenilor să aibă relaţii cu cine vor. Schimbarea definiţiei căsătoriei ar duce la „o diluare a ceea ce înseamnă căsătoria, pentru toată lumea", au spus reprezentanţii Bisericii.

Un purtător de cuvânt al guvernului a încercat să liniştească temerile exprimate de Biserică şi de alţi militanţi pentru căsătoria tradiţională, înainte de anunţul de săptămâna viitoare. „Ne este foarte clar că organizaţiile religioase trebuie protejate şi că niciuna nu va fi forţată să oficieze căsătorii homosexuale. Legea UE este foarte clară în acest sens şi, pe deasupra, vom veni cu amendamente puternice care să asigure că acest lucru este respectat," se arată în comunicatul de presă emis de guvernul britanic.