Marea Britanie merge în continuare pe mâna conservatorilor

148

Partidul Conservator va avea majoritatea clară în Parlamentul britanic, un rezultat total neașteptat și o veste excelentă pentru premierul David Cameron, care își consolidează astfel mandatul.

Rezultatele reale au sfidat rezultatele sondajelor, care anunţau cel mult o egalitate, dacă nu o înfrângere la limită pentru conservatori. The Economist scrie că nici cei din partid nu s-au așteptat să iasă din alegeri cu mai multe fotolii în Parlament decât avea deja. Regula generală este că partidul de la guvernare este pe teren perdant încă de la preluarea puterii. Rezultatele arată că și celelalte partide au pierdut mult mai mult decât se așteptau.

Un asemenea câștig nu înseamnă neapărat și stabilitate pentru partid sau pentru Marea Britanie. Partidul Conservator este plin de eurosceptici, care îi forţează mâna lui Cameron în negocierile cu Bruxelles-ul. Dacă va cere prea mult, premierul se va întoarce acasă cu mâna goală și dacă va câștiga prea puţin, va pierde prea mulţi membri din propriu partid pentru ca guvernarea să supravieţuiască fără alianţe, scrie The Economist. Un referendum pe problema părăsirii Uniunii Europene este inevitabil, din moment ce a fost promis, iar termenul-limită se apropie.

Scoţia este o altă mare problemă. Partidul Naţionalist va intra în Parlamentul ţării pe care vrea să o dezbine. Șansele organizării unui al doilea referendum pe problema independenţei în câţiva ani de zile tocmai au crescut considerabil, pe măsură ce crește și resentimentul politicienilor englezi faţă cei scoţieni. O cale de evitare a problemelor pe acest front ar fi ca guvernul scoţian să aibă putere asupra finanţelor ţării și să nu depindă atât de mult de guvernul central.

Marea Britanie are însă probleme și pe plan intern, începând chiar cu economia. Experţii cred că premierul ar trebui să vină cu un plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar într-un ritm prudent. A doua cea mai mare prioritate economică este creșterea producţiei interne. Asta ar presupune investiţii în infrastructură, construcţia de căi ferate și clădiri de apartamente lângă marile orașe și reformarea serviciilor publice, în special în sectorul educaţiei. Multe dintre aceste măsuri nu sunt însă și populare. Cameron va avea un drum greu de parcurs de la acest câștig fenomenal.